Пропусти Центра за социјални рад

Градски центар за социјални рад Београд, као орган старатељства, није поступао у складу са законским овлашћењима у заштити девојчице А.М., коју је отац након враћања у породицу из Дома у Кулинама, сексуално злостављао, саопштила Комисија министарства рада и социјалне политике.

Министарство рада и социјалне политике наложило je утврђивање одговорности радника центра и покретање поступка одузимања родитељског права.

Комисија је на основу надзора стручног рада центра констатовала да је отац малолетну А. М. извео из Дома Кулине без сагласности градског центра, што је било противно интересима девојчице, као и да је ту сагласност тек накнадно обезбедио.

Према процени комисије, центар није поступао у складу са законским овлашћењима јер није проценио потребе породице и није имао редовне контакте са породицом детета у периоду од 2005. до 2008. године што је било неопходно, с обзиром на околности у којима је девојчица живела.

Министарство је директору градског центра за социјални рад дало налог да се испита одговорност руководиоца одељења Савски венац и покрене поступак утврђивања одговорности радника центра који су се старали о малолетној А.М. а чији су пропусти и нечињења у дирекној вези са последицама по дете.

Министарство је такође наложило да Одељење Савски венац осталу децу из породице стави под непосредно старатељство и покрене кривични поступке против родитеља и поступак одузимања родитељског права.

Малолетна А.М. била је заштитно лице кампање за помоћ деци ометеној у развоју из Дома у Кулини. Пре осам година напустила је дом, јер је отац добио старатељство над њом.

Прошле недеље пронашла је полиција, пошто је побегла од куће јер ју је отац сексуално злостављао. Отац девојчице, Слободан М. ухапшен је.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво