Секретари Црвеног крста на КиМ пуштени на слободу

Секретари Црвеног крста из општина Пећ, Грачаница и Драгаш – Момо Дашић, Света Живић и Зећир Зурапи – пуштени су на слободу након што су ноћас приведени у акцији специјалних јединица косовске полиције. Регионални шеф оперативе косовске полиције Жељко Бојић тврди да припадници РОСУ синоћ нису били у зони одговорности. Канцеларија за КиМ: Срамна акција, важно спустити тензије.

Полиција је извела акције у Гораждевцу, Витини, Новом Брду, Грачаници, северном делу Косовске Митровице. У већини случајева, уз подршку специјалних снага.

Секретари општинских организација Драган Стојановић, Томислав Ракић, Момчило Дашић, Зоран Васић и Светислав Живић морали су у полицију на саслушање.

Полиција проверава да ли има основа за сумње да су подривали друштвени и уставни поредак на Косову, зато што су у српским срединама пописивали становништво за израду нових социјалних карата.

"Мислим да је неко злоупотребио овлашћење и да је из ничега направио нешто. Црвени крст Косова и Метохије није илегална организација. О његовом постојању сви знају", каже адвокат Живојин Јокановић.

Позив да се полицији јави на саслушање добио је и председник Привременог органа општине Пећ, са седиштем у Гораждевцу. Полиција је синоћ претресла просторије и тог тела.

"Тражили су од мене те папире, документацију, сликали пар докумената, тих потврда и сликали су неке захтеве према Канцеларији за КиМ", каже Милош Димитријевић, председник Привременог органа општине Пећ.

У Приштини су саслушани Зоран Васић и Светислав Живић, секретари Црвеног крста у Обилићу и Грачаници.

"Мислим да неће настати даља глупост око овога, због што ће вероватно тужилац бити задовољан самим испитивањем", рекао је адвокат Живојин Јокановић.

Регионални шеф оперативе косовске полиције Жељко Бојић тврди да припадници РОСУ синоћ нису били у зони одговорности регионалне полиције Митровица Север и да у тој зони нико није ухапшен.

"У зони одговорности регионалне дирекције полиције Митровица Север, синоћ су колеге из главне Дирекције полиције спровеле операцију. Приликом спровођења те операције, припадници специјалне јединице РОСУ нису били у зони одговорности регионалне дирекције Митровица Север", рекао је Бојић, преноси радио Контакт плус. 

Како је навео, приликом спровођења те операције, у Улици Лоле Рибара дошло је до инцидента и том приликом су повређени полицајци.

"У вези с тим, позвано је надлежно тужилаштво и поступа се по њиховим инструкцијама ради предузимања даљих мера", рекао је Бојић. 

Албански медији преносе да је у опсежној полицијској операцији неколико људи ухапшено, наводно због шпијунаже. Анонимни извори из косовске полиције, како преноси Косово прес, наводе да је у тој акцији пронађен материјал који указује на илегално прикупљање личних података на Косову.

Канцеларија: Срамна акција, важно спустити тензије на КиМ

Канцеларија за КиМ саопштила је да акција косовске полиције и привођење чланова Црвеног крста Косова и Метохије најмање везе има са Србима и радом једне хуманитарне организације и да представља део обрачуна старих и нових политичких структура у Приштини и унутаралбанског сукоба, који је последица транзиције власти у привременим институцијама самоуправе.

Називајући ту акцију срамном, Канцеларија за Косово и Метохију је навела да најоштрије протестује због привођења чланова Црвеног крста Косова и Метохије и упада полиције у његове просторије, и упозорава да злоупотреба хуманитарних питања у политичке сврхе никоме не може донети добро.

Наглашавамо да је у овом тренутку важно спустити тензије на Косову и Метохији, јер синоћна акција полиције широм наше јужне покрајине има најмање везе са Србима и радом једне хуманитарне организације, каже се у саопштењу.

"Ова срамна акција је део обрачуна старих и нових политичких структура у Приштини и унутаралбанског сукоба, који је последица транзиције власти у привременим институцијама самоуправе", истиче Канцеларија за КиМ.

У саопштењу се констатује да је то честа реакција оних који изгубе и одлазе са власти, "али то ће албански политичари морати да реше међу собом".

"За нас је најважније да се обезбеди мир, сигурност и безбедност наших грађана на Косову и Метохији и на томе ћемо снажно инсистирати. Захтевамо од представника међународне заједнице на КиМ да спрече покушаје застрашивања српског народа и угрожавања егзистенције социјално угрожених грађана", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво