Акција РОСУ на Космету, приведени секретари Црвеног крста

Специјалне јединице косовске полиције претресле су просторије привременог органа општине Пећ и током ноћи привеле Мома Дашића, секретара Црвеног крста из система Црвеног крста Србије. Он је у међувремену пуштен из притвора а претходно су приведена још два секретара, у Грачаници и Драгашу. Акција је спроведена у више српских средина на Косову и Метохији.

Момо Дашић је одведен на саслушање, а председник општине Пећ Милош Димитријевић позван је да се у четвртак јави на информативни разговор у полицији, јавља дописник РТС-а.

Полиција је раније привела и секретаре републичког Црвеног крста у Грачаници и Драгашу, Свету Живића и Зећира Зурапија.

Живић је такође задржан на саслушању, док је Зурапи, из села Рапча код Драгаша, пуштен.

Полиција је у Грачаници и Драгашу одузела печате Црвеног крста и, у кућама приведених, запленила документа о социјално угроженим породицама.

Припадници РОСУ су током вечери били и у просторијама координатора Црвеног крста за Косово и Метохију у северном делу Косовске Митровице. Такође су упали и у зграду општине Обилић, у селу Племетина, одакле износе документацију. У овој акцији нема приведених.

Секретар Покрајинског Црвеног крста Драгиша Мурганић каже да је разлог претреса попис становништва који се врши ради израде социјалне карте, на основу које се утврђује коме треба хуманитарна помоћ.

"Израда социјалне карте за све људе, јер се после тога раде критеријуми коме треба хуманитарна помоћ, коме не, идт... Ми то сваке године обнављамо, али нам је потребна сада израда социјалне карте због огромних промена у току године", рекао је Мурганић.

Из косовске полиције нема објашњења вечерашње акције у више српских средина на Косову.

Албански медији преносе да је у опсежној полицијској операцији неколико људи ухапшено, наводно због шпијунаже. Анонимни извори из косовске полиције, како преноси Косово прес, наводе да је у овој акцији пронађен материјал који указује на илегално прикупљање личних података на Косову.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. сеп 2017, 09:38) - anonymous [нерегистровани]

koje nam je resenje?

@А Бриселски споразум ?
Ako do sada nije nista uradjeno,zasto bi od sada se nesto posebno dogodilo?Vec sta cemo sad ciniti?Kosovo nam usporava razvoj matice srbije ili?Kosovo je odlicna materija da na ovim prostorima nikada ne bude mir,slicno kao palestinsko/izraelski konflikt.

(четвртак, 14. сеп 2017, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Šta li rade naša vojska i policija?

Po rezoluciji 1244 SB UNa imamo pravo već od davno na 1000 pripadnika naših organa reda, pod kontrolom"Beograda". Hajde da odu, pa da vidimo dali će opet pogaziti UN. Tako da se oko toga razjasnimo. Ako UNa više nema, onda znamo da smo okupirani od neprijateljske sile koja neće mir i stabilnost. Pa da lepo sednemo kao što su albanci uradili sa Prizrenskom ligom i dogovorimo se iznad pojedinca i dobijemo dugoročni plan šta nam je raditi da se oslobodimo i vratimo KiM.

(четвртак, 14. сеп 2017, 08:51) - anonymous [нерегистровани]

Demokratija, sporazumi i evropske norme

To je demokratija koju nam je Evropa nametnula. Sporazumi i ugovori sklopljeni nisu vredni papira na kome su napisani. Evropske norme samo su validne kada su eu i albanci u pitanju a za Srbiju to ne vazi. Svi traze neka manjinska prava u Srbiji. Da li hrvati u Srbiji, albanci na KiM gde smo mi u medjuvremenu manjina ili madjari u Vojvodini. Gde su prava Srba u hrvatskoj, u madjarskoj ili našem njihovom kosovu? E tugo, ima li političkog rešenja ili se brišemo sa mapa polako?

(четвртак, 14. сеп 2017, 08:15) - Mладен [нерегистровани]

А Бриселски споразум ?

Докле ће Албанци застрашивати Србе на Косову и Метохији а пре неколико година је потписан тзв.Бриселски споразум, који није ни почео да се спроводи. Дали је ово одговор Албанаца на обраћање Председника Вучића од прексиноћ. Шта ће сада радити Српска листа, која је ушла у владу Рамуша Харадинаја, шта можемо даље да очекујемо од нове владе Косова и о даљим разговорима са албанцима. Србија мора најзад да сагледа реално целокупну ситуацију, која је крхка и нестабилна на Космету и да даље решавање овог веома горућег проблема за Србију и Српски народ који живи на Космету, поврати у окриље Уједињених нација и Савета Безбедности у складу са резолуцијом СБ 1244, то је реално, све остало је фикција.

(четвртак, 14. сеп 2017, 07:53) - anonymous [нерегистровани]

sta sad?

@Poceli su
A sta nam je preostalo?Predlog da cujemo?

(четвртак, 14. сеп 2017, 07:17) - anonymous [нерегистровани]

Poceli su

I s njima voditi razgovore??

(четвртак, 14. сеп 2017, 06:05) - Vaske [нерегистровани]

Zbog spiunaze? Smesno!

Hahaha sta ima tamo da se izspiunira? XD

(четвртак, 14. сеп 2017, 03:16) - anonymous [нерегистровани]

akcija na takozvano Kosovo

Vreme im je da pocnu da postuju Briselski sporazum,a i potreban im je zakon o demokratiji i slobodi od straha. Zastrasivanje kao vaspitna mera prema Srbima na nase KiM to je krivicno delo!

(четвртак, 14. сеп 2017, 02:58) - Лаки [нерегистровани]

где су

Где си сада, Србијо? Где су договори, где су гаранције? Јел смо ово добили?