Стефановић: Случај Савамала ће бити решен, нема дилеме

МУП ће доставити Тужилаштву одговоре на два нова захтева за прикупљање обавештења у вези са случајем Савамала, рекао је министар полиције Небојша Стефановић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће случај Савамала бити решен и да ту нема дилеме.

Стефановић је то рекао на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове и рекао да ће МУП доставити Тужилаштву одговоре на два нова захтева за прикупљање обавештења у вези са тим случајем.

Тужилаштво је у августу упутило захтев МУП-у да прикупи додатна обавештења ради утврђивања идентитета особа које су у априлу 2016. године порушиле објекте у Херцеговачкој улици.

Стефановић је подвукао да ће сви извештаји бити достављени, да је истрага у току, наводећи да је Сектор унутрашње контроле започео прикупљање одређених информација и доставио Тужилаштву извештај о пропустима у раду.

"Не можемо више од тога да вам кажемо зато што је истрага у току", рекао је министар и додао да ће и Тужилаштво, када буде добило све извештаје и када буде процењивало и утвђивало одговорност појединца дефинисати ко је, да ли је и какав пропуст направио.

"Измишљотине о Хркаловићевој, истрага у вези обијања стана Драгане Пећо"

Поводом оптужби да је државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић одавала службене тајне из полиције, министар унутрашњих послова каже да су то биле "измишљотине политичког карактера".

Стефановић је на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове рекао да о раду Дијане Хркаловић најбоље говоре њени резултати.

"Нисмо желели да се упуштамо у такву врсту медијског блата", рекао је Стефановић и додао да су такви коментари објављени у једном таболиду, а да су извори изјаве оних који су хапшени у Сабљи.

Стефановић је одговарајући на питање члана одбора из СДС-а Марка Ђуришића у вези са обијањем стана новинарке Крика Драгане Пећо одговорио да је полиција тај случај озбиљно узела у разматрање и да је саслушала више лица.

"Привели смо групу из Бугарске која је на сличан начин обила више станова, али још нисмо дошли до тога да поуздано знамо ко је извршио. Истрага се интензивно спроводи", рекао је Стефановић.

На питање Ђуришића да ли се обијање њеног стана може посматрати као нека порука, Стефановић је рекао да јавност када је реч о том случају има простора да политички манипулише.

Он је рекао да је полиција често из медија сазнавала да се нешто десило, да се онда догоди да то неко злоупотреби, а случај се пријави после неколико дана од тренутка дешавања што, како каже, отежава посао.

"Желимо да пронађемо оног ко је то починио. Ко год је то учинио мора за то да одговара", рекао је Стефановић.

"За шест месеци одузето троструко више наркотика"

Стефановић је изјавио да је у првих шест месеци одузето троструко више наркотика у односу на исти период лане.

Прецизирао је да је у поменутом периоду одузето 2.135 килограма наркотика и 274.648 опојних дрога, што је, каже, троструко више у односу на период јануар-јун 2016.

Говорећи о броби против корупције, он је истакао да је откривено 876 кривичних дела, а углавном је било злоупотреба службеног положаја, давање и примање мита.

Стефановић је навео да су поднете 504 кривичне пријаве у вези са тим.
Предстваљајући шестомесечни извештај, Стефановић је рекао да је смањен број тешких убистава са 24 на 20, као и наношење тешких телесних повреда,

У том периоду је било 3.253 насиља у породици што је за око 15 одсто више у односу на првих шест месеци 2016.

Каже да су откривена 373 кривична дела која су из области високотехнолошког криминала, додајући да је било злоупотреба платних картица, али и друга дела.

У том смислу потребна је обука и помоћ како би полиција била ефикаснија.

"Јавни ред и мир је очуван и поред великог броја одржаних манифестација", рекао је Стефановић и додао да је стање безбедности у пограничном подручју стабилно, те да су поднете прекршајне пријаве против више од 600 лица, а највише их је из Авганистана и Пакистана.

Такође, навео је смањен број саобраћајних незгода са настрадалим лицима, и то за око 1,6 одсто.

Нове униформе за полицију, повећање плата...

Стефановић је изразио наду да ће до краја године бити испоручене нове униформе за припаднике интервентне и граничне полиције, жандармерију и ватрогасце.

Стефановић је рекао да ће се трудити да Србија буде још безбеднија.

"Трудићемо се да материјално и финансијски положај полицајаца буде бољи. Драго ми је што смо можемо да обезбедимо повећање плата за припаднике МУП-а у наредној години", рекао је Стефановић.

Одговарајући на питање самосталног посланика и лидера Нове странке Зорана Живковића који је критиковао министра што је, како је рекао, показивао фотографије деце, између осталих и његовог сина говорећи да су страни плаћеници и организатори хаоса, Стефановић је одговорио да је он показао нешто чиме се они поносе и објављују на друштвеним мрежама, те да је желео да покаже да нису студентска организација и да је било политичког усмеравања протеста.

"Када људи изађу на политички протест не треба да прикривају, ја сам члан владе који припада СНС-у. Нисам пао с Марса овде, као и свако од вас, били сте на листама", рекао је Стефановић.

Како је рекао, он показује нешто чиме се они поносе и додао да нема ништа против да неко показује његове фотографије које дели на сајтовима.

"Ја се поносим тим фотографијама, кад сам део нечега. Поносан сам што је Вучић убедљвио згазио све своје притивкандидате, што је народ у огромном броју изашао да га подржи. Поносан сам што сам део СНС-а и што могу да заступам ставове који су направили да ова земља изгледа неупоредиво боље", рекао је Стефановић.

Он је констатовао да се у Србији много променило захваљујући председнику Александру Вучићу.

На одбору се повела полемика и око осумњиченог нарко-дилера Дарка Шарића, о томе када је он градио по Србији.

Стефановић је истакао да Шарић по Србији није градио за време власти Српске напредне странке, као и да нема тог нарко-дилера кога МУП данас не сме да ухапси.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво