Локализован пожар на Сувобору и Маљену, гори 150 хектара код Неготина

Пожар који је на ваљевским планинама Сувобор и Маљен захватио око 100 хектара ниског растиња и листопадног дрвећа, локализован је и стављен под контролу. Код Неготина избио пожар који је захватио око 150 хектара растиња.

У гашењу пожара на Сувобору и Маљену учествује 60 ватрогасаца и радника шумске управе, а укључена су и два хеликоптера МУП-а Србије.

Горан Николић из Сектора за ванредне ситуације рекао је за РТС да је пожар изнад Мионице под контролом захваљујући ватрогасцима-спасиоцима којима су се придружили радници "Србијашуме" али и припадници добровољног ватрогасног друштва.

Према његовим речима, локална самоуправа је направила прави потез проглашењем ванредне ситуације у селима Планиница, Горњи Лајковац и Брежђе.

"Тако смо затворили и трећу страну, а пожар долази до просека и биће заустављен. Опрез мора да постоји због најављеног ветра који је велики непријатељ", поручио је Николић.

У рејону села Уровица, између Кладова и Неготина, избио је пожар који је захватио око 150 хектара растиња. Ангажован је и хеликоптер ХТ-40 Војске Србије из састава 98. ваздухопловне бригаде.

Хеликоптер је синоћ на подручја захваћена пожаром, користећи противпожарно ведро, избацио осам водених бомби са више од 16.000 литара воде.

У акцији гашења учествују и ватрогасне екипе из Кладова, Неготина и околних градова. Горан Николић напомиње да ће, ако буде потребно, на гашењу тог пожара бити ангажован и руски хеликоптер који је синоћ слетео на нишки аеродром.

Николић указује да ће припадници Сектора бити приправни због проглашавања црвеног метеоаларма.

Према његовим речима, ако дође до великог пожара биће елемената за проглашење ванредне ситуације.

Николић објашњава да искуство показује да је источна Србија најопаснија када је реч о пожарима јер, каже, тамо има мало становника па се пожар примети касно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара