Руски хеликоптер за гашење пожара слетео на нишки аеродром

Хеликоптер Ми-8 руског Министарства за ванредне ситуације слетео је око 21.30 на нишки аеродром, где су га дочекали представници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије и Српско-руског хуманитарног центра.

Директор Српско-руског хуманитарног центра Бојан Гламочлија рекао је да ће хеликоптер бити на дежурству у Нишу у случају пожара минимум месец дана, а максимално до тада до када Влада Србије каже да је потребно.

"Преко нам је био потребан овај хеликоптер јер имамо доста пожара на отвореном и видимо како је са пожарима прошао регион - Хрватска и Црна Гора. Великих пожара сада има у Македонији", рекао је Гламочлија.

Истакао је да ће хеликоптер бити у сваком тренутку спреман да полети на задатак.

"Хеликоптер има ведро које може да понесе 3,5 тона воде, а може да се пуни у рекама, језерима и покретним резервоарима. Такође има и опрему за спасавање људи", навео је Гламочлија.

Према његовим речима, руско Министарство за ванредне ситуације спремно је, уколико се за то укаже потреба, да у Србију упути и додатне хеликоптере за гашење пожара иако и у Сибиру бесне пожари због високих температура.

Начелник Управе за ванредне ситуације у Нишу Срђан Митровић је истакао да је хеликоптер Ми-8 долетео у Ниш на основу споразума Владе Србије и Руске Федерације о сарадњи у области хуманитарног деловања у ванредним ситуацијама.

Митровић јe рекао да су временске неприлике у Србији изузетно неповољне и да је због високих температура повећан број пожара на отвореном.

"До 19 часова имали смо 117 пожара на отвореном које је гасило више од 400 ватрогасаца са 170 возила. Сад имамо и подршку из ваздуха", нагласио је Митровић.

Истакао је да су јединице Сектора за ванредне ситуције спремне да одговоре на све изазове на терену и да ће, уколико се укаже потреба, у гашење пожара бити укључене и хеликоптерске јединице МУП-а Србије.

Капетан петочлане руске посаде Владимир Сережев је рекао да је хеликоптер Ми-8 проверена летелица која може да обавља неколико различитих задататка - гаси пожар, обавља мониторинг и извиђање, спасава настрадале и угрожене.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи