"Специјални суд спреман за две оптужнице са 19 људи"

Специјалне коморе међународног Специјалног суда за ратне злочине припадника Ослободилачке војске Косова спремне су да поднесу прве две оптужнице, којима ће обухватити 19 особа, рекао је приштински новинар и директор ТВ "Клан" Батон Хаџиу, тврдећи да је један од разлога због којих су се на Косову одлучили за ванредне парламентарне изборе био и Специјални суд.

Хаџиу је веб порталу Газета експрес рекао да су оптужнице спремне, али да "нико не зна када ће оптужнице бити подигнуте".

Пре два дана потврђена је уставност Статута Специјалног суда, а у року од седам дана, неће постојати никаква правна препрека за пријем оптужница Специјализованог тужилаштва и поднесака.

Председница Специјалног суда за злочине ОВК Екатерина Трендафилова поздравила је потврду о уставности, и истакла да одлука Специјализованог већа Уставног суда представља гаранцију да су правила у складу са највишим стандардима људских права.

"Друго, усвајањем Правилника о поступку и доказима, Специјализована већа такође обезбеђују робустан систем заштите појединаца који могу доћи у опасност због учешћа у поступку пред Специјализованим већима", напоменула је Трендафилова.

Крајем априла, Уставни суд је вратио специјализованим већима Правилник на дораду пошто је утврдио да девет одредби није било у складу са Поглављем 20 Устава Косова.

Одредбе су прерађене, а одлуку о уставности и прихватљивости Статута је саопштио председавајући Специјализованог већа Уставног суда судија Ен Пауер-Форд.

Посебан правилник о раду ових специјализованих већа суда као и туžжилаштва, потребан је, јер се на њихов рад не примењује стандардни косовски Закон о кривичном поступку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи