Одбијен захтев Поповића за увид у Младићеве поверљиве списе

Хашки трибунал одбио је захтев бранилаца официра Војске Републике Српске Вујадина Поповића, правоснажно осуђеног на доживотни затвор због злочина у Сребреници 2015. године, да изврше увид у поверљиве списе из случаја који се води против генерала Ратка Младића, а који се тичу догађаја у Сребреници.

Браниоци Поповића затражили су увид у поверљиву документацију како би покушали да покрену ревизију правоснажне пресуде, а која је могућа само уколико се појави нови доказ за који се није знало пре правоснажног окончања поступка, саопштио је Хашки трибунал.

Том захтеву се успротивило хашко тужилаштво које сматра да Поповићеви браниоци нису у свом захтеву показали неопходну везу између увида у поверљиву документацију и "нове чињенице" на основу које би се дозволила ревизија поступка.

Судско веће је одбило захтев Поповићевих бранилаца, јер сматра да нису објаснили на који начин би поверљиви списи из Младићевог случаја допринели "успостављању нове чињенице".

"Након окончања поступка праг за приступ документима је виши и није довољна само веза између случајева", сматра Хашки трибунал.

У јануару 2015. године Жалбено веће трибунала у Хагу потврдило је доживотне казне затвора Вујадину Поповићу и Љубиши Беари због злочина у Сребреници и Жепи, почињених у јулу 1995. године.

Казна је у том случају потврђена и Драги Николићу који је осуђен на 35 година, док је Радивоју Милетићу казна са 19 смањена на 18 година, а Винку Пандуревићу је потврђена казна од 13 година затвора.

У Младићевом случају окончано је првостепено суђење и чека се изрицање првостепене пресуде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво