Харадинај остаје у Француској, одлука суда 2. марта

Апелациони суд у француском граду Колмару саопштиће 2. марта одлуку о захеву Србије за изручење председника Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, који се данас успротивио изручењу, са тврдњом да је захтев Србије политичке природе, преноси приштински портал "Индекс онлајн".

Суд у Комару одложио је одлучивање о захтеву Србије за изручење Харадинаја ради прибављања додатне документације од српских власти о истрази која се води против Харадинаја, речено је Танјугу у том суду.

"Француски државни тужилац је затражио додатне информације од Србије о више питања, укључујући прецизрање одређених докумената, као и додатне информације о кривичној процедури у Србији", рекла је за Танјуг портпаролка суда Сандра ди Роса.

Она је указала да ће одлука о даљем току поступка бити саопштена 2. марта, те да истражно веће суда има три опције.

"Може да наложи прикупљање додатних информација и затражи даље разматрање случаја на следећејој седници. Такође може да одбије или да прихвати захтев за екстрадицију", навела је ди Роса.

Харадинај је пред судом рекао да није починио злочине већ је само бранио албанске цивиле, пренео је Индекс онлине.

На питање судије да ли је сагласан са захтевом Србије за изручење, Харадинај је рекао да се противи, образложивши свој став тврдњом да је захтев политичке природе, пренео је приштински портал Индекс онлајн.

Са Харадинајем је у судницу дошао његов адвокат Аријан Коци, који је, како преноси Индекс онлајн, пред почетак расправе изразио уверење да ће захтев Србије бити одбачен, те да ће Харадинај ускоро моћи да се врати на Косово.

Коци је додао да очекује да ће то бити последња расправа пред судом.

У судници у којој је одржана расправа био је присутан је велики број Харадинајевих присталица, међу којима је било и оних који су носили мајце са симболима "велике Албаније".

Харадинај је на снимку који је пренео Индекс онлајн имао озбиљан израз лица. По уласку судија у судницу, прекинут је живи пренос тог портала.

Претходно је портпаролка суда Сандра ди Роса рекла да би одлука француског истражног одељења могла да буде саопштена накнадно прецизиравши да истражно одељење суда може да изнесе своје мишљење, али да ће одлука о захтеву за изручење највероватније бити донета "са одлагањем од неколико седмица".

Наиме, Апелациони суд у Колмару одлучује о испуњености услова за изручење које предвиђа Европска конвенција о екстрадицији, која не орочава доношење одлуке, док се поступак одлучивања тог суда води у складу са процесним законима Француске.

Уколико Апелациони суд у Колмару да негативно мишљење о захтеву Србије, изручење Харадинаја неће бити могуће, напоменула је Ди Роса.

После тога би Харадинај имао слободу да напусти Француску, а Србија не би имала право да се жали на одлуку.

Уколико пак Апелациони суд утврди да су испуњени услови за изручење Харадинаја, коначну одлуку о изручењу донеће француска влада, навела је портпаролка суда у Колмару.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да Србија очекује да у случају Рамуша Харадинаја Француска поступи у складу са замолницом и донесе правну одлуку на основу доказа које је Србија доставила, поред првобитног захтева за изручење.

Харадинај, који је лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по српској потерници, а Србија је потом упутила Француској захтев за његово изручење.

Он је недељу дана касније пуштен да судску одлуку о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено му је да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а недавно је проширена новим оптужбама и новим доказима, који су прослеђени суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КиМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КиМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво