Проблеми због снега и ветра код Ниша, ланчани судар на излазу из града – 22 повређена

Велики застоји на ауто-путу у околини Ниша, упркос томе што је саобраћај након ланчаног судара поново успостављен. Велике колоне возила код наплатне рампе Наис, јавља дописник РТС-а. У судару учествовало 27 возила, а повређене су 22 особе, међу којима има најмање шесторо деце. Још један ланчани судар код Ниша, у коме је повређено троје бугарских држављана. Сектор за ванредне ситуације на југу Србије интервенисао двадесетак пута, а 22 особе су евакуисане и спасене. Ванредна ситуација у Алексинцу.

15.40Од Ниша до Лесковца ће бити потпуно обустављен путнички и теретни саобраћај, изјавила је министарка Зорана Михајловић, додавши да је већ издат налог за обуставу. 

15.30 – Сектор за ванредне ситуације је на југу Србије интервенисао двадесетак пута, а 22 особе су евакуисане и спасене, изјавио је Предраг Марић. 

14.55 – Више саобраћајних незгода у околини Ниша, код Горње Топонице су се сударила два шлепера на које је налетео аутомобил, јавља дописник РТС-а.

14.10 – Иако је саобраћај поново успостављен, код наплатне рампе Наис су се створиле велике колоне возила и долази до застоја, јавља дописник РТС-а.

13.10 – На путу од Ниша ка Пироту код Трупалских шума, саобраћај је нормализован, изјавио је в. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак, преноси Танјуг. Саобраћај је кренуо и од Лесковца ка Нишу, али су три шлепера претекла камионе који посипају со, па је дошло до застоја.

12.20 – Штаб за ванредне ситуације Града Ниша разматра могућност увођења ванредне ситуације. Забрањен саобраћај теретним возилима на територији ПУ Ниш. У општинама Гаџин Хан и Дољевац саобраћај се одвија отежано, а у Сврљигу је више локалних путева непроходно.

12.00 – Отворена је трака ауто-пута ка Скопљу, а у Алексинцу је проглашена ванредна ситуација. Не зна се до кад ће саобраћај на ауто-путу бити у прекиду, снег и даље пада, уз јак ветар.

11.45 – По налогу министра унутрашњих послова, више од 30 припадника нишког одреда Жандармерије упућено је да помогне у извлачењу путника и аутомобила. Опремљени су неопходном опремом за прву помоћ, ћебадима и водом.

11.10 – У нишки Ургентни центар су примљена 22 пацијента после ланчаног судара, у току је дијагностика.

Након судара на излазу из Ниша, на терен су изашле четири екипе Хитне помоћи, а сви повређени су пребачени у Ургентни центар у Нишу.

У удесу је повређено и петоро бугарских држављана. "Хитна помоћ збринула је бугарске држављане који су лакше повређени", рекао је Танјугу лекар Хитне помоћи Славољуб Живадиновић.

Снег и ветар праве проблеме возачима. Саобраћај је био обустављен на деоници од Трупала ка Нишу, али је поново успостављен.

Више саобраћајних незгода се догодило у околини Ниша. Код Горње Топонице су се око 10 сати ланчано сударила два шлепера, а на њих је налето путнички аутомобил. На другом крају, на излазу ка Софији Ниш – исток, у ланчаном судару је учествовало шест путничких возила. 

Током дана је на делу ауто-пута ка Лесковцу одред нишке Жандармерије успео да из сметова извуче завејану породицу, која се после новогодишњих празника враћала кући.  

Снег и сметови, који на појединим локалним путевима достижу висину до два метра, проузроковали су да у нишком крају јутрос буду скраћене трасе великог броја приградских аутобуских линија.

Како је рекао шеф нишког штаба зимске службе Драган Димитријевић, због снега на коловозу су скраћене и поједине линије градског саобраћаја.

"Екипе зимске службе су на терену, али су немоћне у борби са ветром. На појединим деоницама, сметови се формирају већ пола сата након чишћења", изјавио је Димитријевић.

Према његовим речима, мештани села у околини Ниша углавном знају на којим деоницама се у оваквим временским приликама формирају сметови, тако да од јутрос нису ризиковали да остану заглављени у снегу.

Димитријевић је позвао возаче да не крећу на пут саобраћајницама на којима има сметова док ветар не стане.

"Екипе ЈКП 'Медијана' непрекидно чисте улице првог приоритета у граду. Саобраћај се одвија отежано, али нема већих проблема", рекао је Димитријевић.

Према подацима Метеоролошке станице, у Нишу је тренутно минус осам степени, а висина снежног покривача износи 16 центиметара.

Начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а Небојша Арсов апеловао је на све возаче да, због лоших временских услова, без преке потребе не крећу на пут, а да они који се на путовање ипак одлуче користе неопходну зимску опрему.

И у околини Сурдулице путеви су завејани. Температура је испод -10 степени Целзијуса, а снега има око 50 центиметара. Ветар је створио наносе снега високе до метар и по.

Снег, који непрестано пада, завејао је и поједина села у околини Пирота, а њихови становници за сада немају проблема са снабдевањем струјом и животним намирницама, изјавио је координатор Градског штаба за ванредне ситуације Сретен Савов.

Рекао је да су екипе Јавног предузећа "Комуналац" на терену и да чисте градске улице, тргове и мостове, и путеве ка завејаним селима.

Према његовим речима, становницима тих села је обезбеђена здравствена заштита.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво