Излио се амонијак у панчевачкој "Азотари", преминуо радник

У панчевачкој "Азотари" око поднева је дошло до изливања амонијака у погону "Карбамид", а том приликом је погинуо радник Горан Пејић (51) из Старчева. Нема опасности, изливање амонијака није угрозило Панчевце ни животну средину.

У "Азотарином" погону "Карбамид" амонијак је пробио на једном заптивачу и радник који се ту задесио, хемијски техничар и, како кажу у фабрици, искусни сменовођа из Старчева, удахнуо је велику дозу опасне материје.

Радник је одмах санитетским возилом превезен у здравствену установу, где је преминуо. 

Зашто је дошло до овог инцидента, утврђују републичка и покрајинска инспекција за заштиту животне средине.

Помоћник директора за маркетинг и односе са јавношћу Миле Боснић каже да се још не зна тачно зашто је дошло до изливања амонијака.

"Републичка, покрајинска и наша инспекција су на лицу места. Сазнаћемо стварне разлоге, с тим да је тај погон већ 10 дана у функцији и јутрошњу контролу су нормално прошли, ништа није указивало на проблеме које су се десили. Нажалост, изгубили смо једног искусног сменовођу", истиче Боснић.

Погон је одмах заустављен и нико други није повређен.

Брзом интервенцијом радника и ватрогасаца који су дошли на лице места, спречено је веће цурење опасне материје у атмосферу, а Градска управа Панчева је издала саопштење у коме се каже да је несрећа била локалног карактера и да нема опасности по здравље људи и животну средину.

"Појавио се један мали облак, који није био опасан за околину, него само у том тренутку избијања, за покојног", додаје Боснић.

Министар привреде Горан Кнежевић упутио је телеграм саучешћа породици страдалог радника, изражавајући наду да ће се утврдити узроци несреће како се такве ситуације више не би догодиле.

"„Ожалостила ме је вест да је данас радник изгубио живот обављајући свој посао. Упућујем искрено саучешће члановима његове породице и изражавам наду да ће наћи снаге да ове тешке тренутке превазиђу", навео је Кнежевић, саопштило је Министарство привреде.

На увиђају у фабрици су били и инспектори заштите на раду и полиција, која ће утврдити да ли ће због овог случаја бити покренуте кривичне пријаве.

Павлов: Нема опасности за Панчевце ни за животну средину

После несрећног случаја у "Азотари", када се излио амонијак, у граду се остетила већа концентрација амонијака, али није било опасности за животну средину ни за грађане.

Градоначелник Панчева Саша Павлов рекао је новинарима испред "Азотаре" да су ангажоване мобилне екипе Завода за јавно здравље које обилазе град, пре свега насеље Војловицу, и да прате количину амонијака.

"Атмосферске прилике су биле такве да су распршиле тај облак и отишао је дуж Тамиша, тако да није било опасности за здравље, безбедзност суграђана ни стање животне средине", рекао је градоначелник Панчева.

Према његовим речима, Градски штаб за ванредне ситуације добио је информацију нешто пре 12.30 да је дошло до акциндента у "Азотари".

Указао је на то да је, и поред покушаја реанимације запосленог у болници Панчево, проблем био у томе што је он директно изложен дејству амонијака.

Павлов је рекао да се још обрађују резултати истраге МУП-а и покрајинског инспектора за заштиту животне средине.

Након провера у болници и локалном дому здравља, Павлов каже да није забележен више ниједан случај тровања, нити се још неко јавио за преглед тим поводом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво