Кнежевић: Нисам крив

Пред Специјалним судом у Београду почело суђење Горану Кнежевићу и још двадесеторици оптужених за малверзације са грађевинским земљиштем. Кнежевић негирао да је злоупотребио службени положај и оштетио буџет Зрењанина за више од 150 милона динара.

Бивши председник општине Зрењанин Горан Кнежевић негирао је на почетку суђења оптужбе да је као организатор криминалне групе малверзацијама са грађевинским земљиштем, злоупотребивши службени положај, оштетио буџет тог града за више од 150 милона динара.

Нисам крив, спороводио сам државну политику на локалном нивоу на најбољи могући начин. Нисам оштетио јавне финансије, напротив увећао сам их и нисам стекао никакву имовинску корист, рекао је Кнежевић износећи одбрану пред већем Специјалног суда.

Навео да је преко ноћи од једног од најуспешнијих српских градоначелника, постао актер измишљене афере која је тенденциозно названа грађевинска мафија.

Читава афера је покушај моје политичке, стручне и личне дискредитације, свега онога што је представљало добар рецепт за успех у Србији, као и покушај дискредитације Зрењанина који је био на путу пуне економске, културне, спортске експанзије, рекао је Кнежевић.

Према његовим речима, један од разлога за то је његово неслагање са председником Извршног већа Војводине Бојаном Пајтићем по питањима праваца развоја и положаја покрајине - мој концепт је био децентрализација и јачање локалних самоуправа, насупрот Пајтићевом концепту коме је једино битан трансфер власти из Београда у Нови Сад.

Други разлог, како је навео Кнежевић, био је његов отпор запошљавању у локалној самоуправи супруга и приљатељица полицијских инспектора.

Суђење сматрам параваном за моје уклањање са политичке сцене Србије и Зрењанина. Иако су право и правда на мојој страни, није политика, не мислим ни на једну одређену странку или политичара, већ на владајућу колективну свест и схватање друштвених вредности, казао је Кнежевић.

Осврнувши се на изјаву председника Бориса Тадића да своју невиност на суду може да докаже, Кнежевић је рекао да је та изјава постала његова реалност, али и зла судбина.

Кнежевић тврди да је све време био изложен медијском линчу, а као прилог за ту тврдњу навео је изјаву министра за заштиту животне средине Оливера Дулића, дату седам дана пре почетка суђења, којом је како наводи, министар повредио презумпцију невиности.

Према речима оптуженог, Дулић је навео да му је жао што се Кнежевић налази у притвору, али да су се оптужбе против њега испоставиле као тачне.

Кнежевић: Правда на мојој страни

Право и правда су на мојој страни и то знају сви они који су упознати са предметом, рекао је Кнежевић који тврди да је на учеснике у поступку вршен притисак како би дошло до оптужења.

Тужилац је између професионалног и стручног рада и притисака који су на њега вршени, ипак мора да подигне оптужницу на основу преписаног полицијског извештаја, а током истраге у обзир није узет ни један једини податак, навео је Кнежевић.

Истражни судија, како је навео Кнежевић, по завршетку истраге, рекао му је: "Нисам могао другачије, паметни сте, знате зашто".

Кнежевић и његови сарадници ухапшени су октобра прошле године, а оптужница Специјалног тужилаштва за организовани криминал, подигнута априла ове године, терети их да су као припадници организоване криминалне групе кроз више малверзација са грађевинским земљиштем у Зрењанину од 2006. до 2008. године противправно присвојили најмање 150 милиона динара.

Поред Кнежевића, као припадници грађевинске мафије оптужени су и координатор за област привреде општине Зрењанин Иван Девић, зрењанински начелник Одељења за послове урбанизма Никола Халас, власник агенције Гвозден" Угљеша Гргур, Братислав Томић, Милан Милошев, Давид Димић, Маријана Шаренац.

Међу оптуженима су и Бранко Савковић, директор Дирекције за изградњу града Ласло Фукс, Божидар Ђурица, Милорад Поноћко, Миле Унчанин, Владан Рацић, Ђорђе Матић, Ранко Бабовић, Милорад Смиљковић, Младен Живковић, Милош Баждар, Драган Ђорђевић и Миле Јерковић.

Кнежевићу, који је означен као организатор криминалне групе и осталим оптуженима на терет се ставља злочиначко удруживање, злоупотреба службеног положаја, примање и давање мита.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво