Радовановићева оспоравала налазе вештака о гробници Томашица

Одбрана Ратка Младића пред судије Хашког трибунала поново je извела свог вештака за демографију Светлану Радовановић. У свом исказу, Радовановићева је оспоравала налазе експерта за демографију Тужилаштва Еве Табо о телима ексхумираним из масовне гробнице у руднику Томашица код Приједора.

Вештак за демографију Светлана Радовановић тврдила је да је Табо, иако је и сама нагласила да то није посао демографа, наводила узрок смрти жртава из Томашице, иако су се неки стручњаци оградили да тај узрок не могу тачно утврдити.

По вештаку одбране, Табо је, констатујући да су све жртве умрле насилном смрћу, морала оставити могућност да су неке страдале у борби, на основу датума страдања, када су вођене и борбе.

"Овако се инсинуира да су све смрти настале егзекуцијом или етничким чишћењем... А чињеница је да нису све смрти настале под тим околностима, јер је било података и о борбама", нагласила је Радовановићева.

Рекла је да не зна колико је особа страдало у борбама и да се то не може тачно утврдити, али да је "било професионално коректно да је докторка Табо наговестила да су неки могли страдати у борби".

Наводећи инциденте из оптужнице против Младића, Табо је морала претпоставити да је на тим локацијама било и борби, рекла је Радовановићева.

Тврдила је да ни експерт оптужбе за судску медицину Џон Кларк није искључио могућност да су неке од жртава из Томашице страдале у борби.

Табо је, како је оценила Радовановићева, на крају своје експертизе непримерено закључила да су жртве из Томашице настрадале под бруталним околностима и током кампање етничког чишћења, а да претходно то ниједном није споменула у свом извештају.

Према оптужници против генерала Младића, ратног команданта Војске Републике Српске, снаге под његовом командом су у Томашицу сахраниле Муслимане које су убилле у акцији етничког чишћења приједорског краја у пролеће и лето 1992. године.

Приједор је, по оптужници, једна од шест општина у БиХ у којима је прогон Муслимана и Хрвата имао размере геноцида. Из гробнице Томашица и секундарне гробнице Јакарина коса, по подацима Међународне комисије за нестала лица, ексхумирано је око 600 тела.

Радовановићева је изнела и низ замерки на демографске методе којим је Табо потврђивала идентитет жртава из Томашице упоређујући њихова имена са списковима несталих из приједорског краја које су начиниле босанске власти и међународне организације.

Радовановићева ће сведочење наставити у четвртак, 28. априла, зато што Трибунал сутра неће радити због празника УН.

Оптужница терети генерала Младића и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперским нападима и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво