Избор Тачија убрзава формирање Специјалног суда

Избором Хашима Тачија за председника Косова стекли су се сви услови за почетак рада Специјалног суда за ратне злочине ОВК, сматрају аналитичари. Приштински медији очекују прве оптужнице у септембру, а сам Тачи, који на дужност ступа 7. априла, тврди да ће Косово поштовати све своје законске и уставне обавезе у погледу рада тог суда.

Тачи каже ће тај суд бити предност за Косово и снажан аргумент за консолидацију "земље према међународној заједници". Дакле, каже актуелни заменик премијера и шеф косовске дипломатије, не постоји забринутост нити оклевање јер Приштина "нема шта да крије".

Новоименовани председник Косова лично није забринут због формирања тог суда, тврди Тачи у интервјуу Гласу Америке.

"Ми смо ратовали против режима Милошевића и против Милошевићевих закона. Данас ми поштујемо међународне законе и стандарде", ракао је Тачи.

Аналитичар Неџмедин Спахиу у изјави за Танјуг истиче да без расветљавања злочина Косово не може напред, те да очекује скоро формирање Специјалног суда, али и напомиње да све у вези са том правосудном институцијом више не зависи од Приштине.

Формирање суда и прве оптужнице Спахиу очекује ускоро, да све формалности буду обављење, укључујући и гласање у парламенту и потписивање договора о суду са Холандијом, тако да сада, како каже, више ништа не зависи од Косова.

Спахиу је подсетио да је већ било најављено да ће прве оптужнице тужилаца бити подигнуте у јануару, али и да се до сада то није догодило. Верује, ипак, да ће се то десити у првој половини године.

"Косово још носи ратну хипотеку али и послератну хипотеку када су се догодила многобројна политичка убијања десила на Косову и злочини који треба да буду расветљени и који држе косовско друштво као таоца," рекао је Спахиу.

По његовим речима, без расветљавања тих догађаја, без расветљавања ратних злочина, косовско друштво не може ићи напред.

Седиште Специјалног суда биће у Холандији, а холандска влада је пре месец најавила да би та правосудна институција требало да почне са радом ове године.

Пред тим судом ће се, како је најаваљно, водити процеси за злочине почињене током и непосредно после сукоба на Косову.

Приштински Косова сот пише да ће прве оптужнице пред Специјалним судом бити подигнуте у септембру.

И председник Српске листе Славко Симић очекује убрзање процеса формирања Специјалног суда за ратне злочине које је починила ОВК.

Симић је у изјави за Танјуг рекао да је избором новог косовског председника избегнуто продубљивање кризе на Косову, да су створени сви услови за формирање Специјалног суда за ратне злочине ОВК и да очекује скори почетак рада тог суда.

"У петак на ванредној седници скупштине у Приштини избегли смо продубљивање политичке кризе, самим тим што је изабран председник Косова и зато очекујем да се у наредном периоду убрзају многи процеси на Косову и Метохији, самим тим и да се убрза процес формирања Специјалног суда за ратне злочине," рекао је Симић.

"Косово пролази кроз опасне фазе" 

Председник Српске листе је, међутим, рекао да је евидентно да Косово пролази кроз опасне фазе, не само у политичком, већ у сваком другом смислу и да се нада да овога пута то неће значити и одлагање формирања Специјалног суда за ратне злочине ОВК.

С друге стране, публициста Ветон Сурои тврди да косовска политичка криза не само да није превазиђена, већ је Приштина још дубље утонула у њу.

У колумни објављеној у Кохи диторе, Сурои пише да би у овом тренутку два суда
могла да се баве новоизабраним председником – један је Уставни суд, а други Специјални суд са седиштем у Хагу.

Када је у питању Специјални суд, према Суроиу, та правосудна институција би могла да позове Тачија у више различитих својстава, укључујући и статус оптуженог. Према Суроију, без обзира на функцију коју би Тачи обављао у тренутку тог позива, извесно је да би потенцијална оптужница против њега представљала делом кризу "за много озбиљније државе од Косова".

"Каква год да је одлука суда у вези са Хашимом Тачијем, име Косова, добрим делом због имена Хашима Тачија, вероватно неће изаћи из кризне зоне", сматра Сурои.

Избором косовског председника бави се и швајцарски Тагесанцајгер који сматра да је Тачијев интерес ескалација догађаја, јер би Специјални суд још ове године требало да подигне прве оптужнице против бивших команданата ОВК, "који данас у оделима и краватама пљачкају земљу".

Лист наводи да Тачи има добре разлоге да паничи и да му је ескалација у интересу, јер онда пред ЕУ и САД може да изађе као фактор стабилности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво