Хасани: Мандат Специјалног суда можда и за злочине после 2000.

Председник Уставног суда Косова Фејзулах Хасани је изјавио да се мандат Специјалног суда за претпостављене ратне злочине припадника бивше Ослободилачке војске Косова може проширити и на злочине после 2000. године.

"Не знам како ће ствари тећи, да ли ће се зауставити на временском периоду који је лимитиран до краја 2000. године или ће се проширити и после тога. Не знам, али не искључујем и ту могућност да се истраге прошире и у временском и структурном аспекту", рекао је Хасани за РТК.

Додао је да се у косовској јавности могућност проширења временског периода за злочине после 2000. године спомиње када су у питању убиства званичника Демократског савеза Косова, након 31. децембра 2000. године.

"Ако је неко подбацио када су у питању ратни злочини то су биле међународне судије и тужиоци који су били део Унмика и Еулекса пошто су они имали ексклузивна овлашћења у овој области", рекао је Хасани.

Специјални суд је у процесу оснивања и операционализације, која треба да буде окончана у 2016. години.

Очекује се да буду формализоване процедуре са Холандијом, где треба да буде централно седиште суда, како би се после тога наставило процесуирањем случајева ратних злочина за које су према извештају известиоца Савета Европе Дика Мартија одговорни неки од високих званичника бивше Ослободилачке војске Косова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво