Патолог: Урађена обдукција 293 тела из Томашице

Вештак оптужбе за патологију, Џон Кларк описао је на суђењу Ратку Младићу пред хашким Трибуналом, налазе обдукције 293 тела ексхумирана 2013. из масовне гробнице Томашица код Приједора. Кларк је прецизирао да је 275 тела било цело, док су остала била некомплетна.

Кларк је нагласио је да су све жртве биле у "свакодневној одећи" која је у неким случајевима било неуобичајено вишеслојна, али да "уопште није било војних униформи, укључујући и обућу, која је била лагана, без чизама", преноси Бета.

Тужилаштво доказује да су у примарној гробници Томашица и секундарној на локацији Јакарина Коса били покопани Муслимани које је Војска Републике Српске убила током етничког чишћења приједорског краја у пролеће и лето 1992.

По оптужници која генерала Младића (73), тадашњег команданта ВРС, терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, тај прогон је у Приједору имао размере геноцида.

Како је прекјуче сведочио форензички директор Међународне комисије за нестала лица Томас Парсонс из Томашице и Јакарине Косе ексхумирана су и идентификована укупно 604 тела.

Велика већина у Томашици била је, по данашњем Кларковом исказу, убијена ватреним оружјем, и то једним хицем, иако су на једном телу нађене ране од девет метака. Ране нанете ватреним оружјем биле су узрок смрти чак 283 особе, што чини 97 одсто ексхумираних, рекао је вештак.

"Изненађујуће је велики био број погодака у главу, 35 одсто, што ме је навело на закључак да је то био део тела који је гађан... То значи да ране нису биле нанете насумичном ватром", нагласио је Кларк.

У 12 случајева, по његовим речима, патолози нису могли да утврде узрок смрти. "Били смо сви запањени колико су тела била добро очувана, јер смо очекивали да ће, после 21 године, бити само скелети... Никада до сада нисам видео такву очуваност тела", рекао је Кларк, додајући да је то олакшало идентификацију повреда.

Унакрсно испитујући вештака, Младићев бранилац Бранко Лукић рекао је да Кларк "као научник, не може искључити да је било које од ових лица умрло у борби".

"Тако је, ја то не могу искључити", одговорио је сведок. Он је потврдио и да његов задатак при обдукцији није био да процењује колико је тела било ексхумирано.

Бранилац Лукић је рекао да вишеслојна и претерана одећа, нађена на неким од тела, "није уобичајена за јул, уколико нису намеравали да спавају напољу".

"То је истина за неке од њих, али неки су имали и веома лагану одећу, већина њих само кошуље... Било је, у неким случајевима, претеране одеће за јул, али то су били изузеци", одговорио је Кларк.

Унакрсно испитивање Кларка, заступник одбране окончаће сутра. Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и за узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво