Читај ми!

Младић против новог отварања доказног поступка

Хашки оптуженик Ратко Младић затражио је да се одбаци захтев тужилаштва да поново отвори доказни поступак оптужбе како би представило доказе о масовној гробници Томашица, саопштено је из Хашког трибунала. То би, како је навео Младић, нанело штету његовој одбрани у овој фази суђења.

Тужилаштво је, у захтеву упућеном 26. августа, навело да је за масовну гробницу Томашица, код Приједора, сазнало у септембру 2013. године и затражило поновно отварање свог доказног поступка, преноси Танјуг.

Младић прихвата значај открића масовне гробница Томашица. "Откриће и идентификација тела особа погинулих током рата у Босни има значајну улогу у процесу туговања и исцељења породица и заједнице", навео је Младић у захтеву.

Ипак, оптуженик тражи да се захтев тужилаштва одбије јер би у тренутној фази суђења, поновно отварање доказног поступка тужилаштва "нанело штету одбрани".

"Одлагање узроковано поновним отварањем било би неоправдано дуго и много дуже него што то износи оптужба", наводи даље Младић у захтеву.

Прекид у судском поступку би такође био неизбежан ако би доказни поступак оптужбе био поново отворен, а такво одлагање би било неподесно сада када је одбрана услед свог доказног поступка, навео је Младић.

Одлагање би, такође, било много дуже од оног предложеног у предмету Радована Караџића када је захтев за поновним отварањем доказног поступка одбијен.

Одбијање сличног захтева у Караџићевом случају пружа додатне разлоге да се и у овом предмету одбаци захтев тужилаштва, навео је у свом захтеву Младић.

Такође, треба узети у обзир чињеницу да тужилаштво није поднело захтев за поновним отварањем свог доказног поступка почетком 2014, како је најавило у новембру 2013. већ је то учињено тек крајем августа, наведено је у Младићевом захтеву.

Танјуг је повукао јуче емитовану вест под насловом: "Одбијен Младићев захтев за поновно отварање процеса".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво