Читај ми!

Кос: Стрељао сам Муслимане

У наставку суђења Радовану Караџићу у Хагу, сведок одбране Франц Кос потврдио да је као припадник ВРС учествовао у стрељању сребреничких Муслимана на војној фарми Брањево код Зворника. Кос је у БиХ осуђен на 35 година због злочина против човечности.

Одбрану од оптужбе за геноцид у Сребреници, бивши председник Републике Српске Радован Караџић наставио је данас пред Хашким трибуналом исказом сведока Франца Коса, који је потврдио да је у јулу 1995. године, као припадник Војске РС, учествовао у стрељању стотина сребреничких муслимана на војној фарми Брањево код Зворника.

Државни суд БиХ је Коса (47) правоснажно осудио на 35 година затвора, прогласивши га кривим за злочине против човечности у БиХ.

Кос је на сведочење у Хагу, на Караџићев захтев, пребачен из затвора у БиХ, где служи казну.

Према оптужници против Караџића и ранијим пресудама Трибунала, на Брањеву је, 16. јула 1995. године, стрељано око 1.000 муслиманских мушкараца из Сребренице.

Караџић, који је био врховни командант ВРС, оптужен је за геноцид над око 7.000 Муслимана у данима након што је та војска, 11. јула 1995. године, заузела Сребреницу.

Кос је изјавио да су он и још седморица припадника 10. диверзантског одреда Главног штаба ВРС стрељали Муслимане из седам аутобуса и да их није могло бити више од 350, а не 1.200 како је посведочио Дражен Ердемовић, који је 1996. године први признао да је учествовао у стрељању на Брањеву.

Прву групу од 25 заробљеника, Кос и сапочиниоци стрељали су из пушкомитраљеза, али је било много рањених.

Стрељање су, према Косовим речима, наставили војници ВРС из Братунца који су заробљене муслимане познавали и малтретирали их.

У сажетку Косове изјаве, који је прочитао у судници, Караџић је назначио да припадници 10. диверзантског одреда нису имали "геноцидну намеру" да муслимане униште као етничку групу, зато што је и међу њима било несрба, алудирајући да је Кос по националности Словенац, а Ердемовић Хрват.

У изјави Караџићевој одбрани, уведеној у спис у писаном облику, Кос је изјавио да је наређење за стрељање муслиманских заробљеника на Брањеву дао потпуковник Вујадин Поповић, главни безбедносни официр Дринског корпуса ВРС.

Поповић је, према Косовој изјави, рекао да су заробљеници, који су на фарму довођени аутобусима из оближњег села Пилица, "ратни злочинци" и да морају бити стрељани.

У судници, Кос је, међутим, рекао да није знао ко је тај официр, који је био висок, "не баш сед, беле пути" и стар између 40 и 45 година, али да је са суђења Поповићу у Хагу сазнао да је он био на Брањеву.

Сведоков опис не одговара изгледу Поповића, који је црнокос.

Трибунал је Поповића 2010. године неправоснажно осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници, али није изричито утврдио да је он био на Брањеву.

Кос: Складиште у селу Кравица

На фарму Брањево, Кос и други припадници 10. диверзантског одреда дошли су по наређењу другог официра ВРС, кога је у писаној изјави идентификовао као Љубишу Беару, начелника сектора за безбедност тог штаба.

У судници, Кос, међутим, није поновио да је то био пуковник Беара.

Беару је Трибунал, такође, осудио на доживотни затвор због сребреничког геноцида.

Кос је потврдио и да је 13. јула 1995. године био код складишта у селу Кравица код Братунца, заједно са командантом 10. диверзантског одреда Милорадом Пелемишом и војником Марком Бошкићем.

Рекао је да је испред складишта видео 20 мртвих муслимана, а у једном складишту око 150 тела. Изјавио је и да је Бошкић у друго складиште у којем су били живи заробљеници убацио ручне бомбе.

Према оптужници против Караџића и ранијим пресудама, у Кравици су српске снаге убиле око 1.000 муслимана.

У унакрсном испитивању, тужилац Кристофер Мичел је, доказујући да је жртава на Брањеву било много више, Косу предочио његове раније изјаве у којима је рекао да је стрељао Муслимане из 10 аутобуса, а да су затим аутобуси "све брже долазили", а стрељање наставили војници из Братунца.

Кос је одговорио да "о томе није размишљао" у критично време, али да је, после хапшења, "схватио да није могло бити више од осам аутобуса". У једном тренутку, рекао је и да не зна колико је аутобуса било, али да јесу све брже долазили.

Сведок је описао и да је током стрељања дошло до свађе између починилаца и да је Ердемовић рекао вођи групе Брани Гојковићу да то не може да ради.

Кос је изјавио да је он пришао Ердемовићу и рекао му: "Хоћеш ли да и ми завршимо са њима, видиш шта се догађа".

Унакрсно испитивање Коса тужилац Мичел ће завршити сутра.

Караџић је оптужен и за прогон муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво