Читај ми!

Опљачкали НИС за два милиона евра

Против 17 осумњичених за поткрадање горива на пумпама НИС-а Више тужилаштво у Београду подигло оптужницу. Сумња се да су прибавили противправну имовинску корист од преко два милиона евра. Од осумњичених је одузето оружје у нелегалном поседу, дрога и хартије од вредности.

Више тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против 17 осумњичених за поткрадање горива на НИС-овим пумпама међу којима је и бивши запослени у Министарству за регионални развој Вељко Јерковић.

Оптужница је поднета Вишем суду у Београду 30. октобра на даље поступање, објављено је на сајту Портала судова Србије.

Сумња се да су оптужени од 2007. године до хапшења у полицијској акцији пиштољ новембра 2010. године прибавили противправну имовинску корист од преко два милиона евра (око 250 милиона динара). Од 22 тада ухапшених на оптужници се нашло њих 17.

Оптужница је подигнута против шефа Одсека у контроли мера Дирекције за контролу мера и драгоцене метале у Министарству економије и регионалног развоја Вељка Јерковића и шефова одељења за одржавање инсталација "НИС Југопетрол" за Крагујевац и Београд, Горана Дозета и Мирка Кецмана.

Оптужени су и радници задужени за одржавање инсталација у региону главног града Никола Ступар, Зоран Бањац и Божидар Живић као и још 11 пословођа бензинских пумпи.

То су Љиљана Вућетић, Горан Петковић, Радован Табаковић, Драган Пантић, Момир Ђорђевић, Зоран Ковачевић, Видан Ђурковић, Зоран Милојевић, Игњат Плавшић, Драган Максимовић, Мирко Видић.

Сумња се да су они од почетка 2007. године у намери прибављања противправне имовинске користи извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја и раунарска превара.

Осумњичени се терете да су на 15-ак бензинских станица НИС-а врили незаконито баждарење протока пумпних аутомата и тако "направили" око 1,8 милиона литара вишка нафтних деривата, које су заменом рачунске јединице апарата за точење присвајали.

Вишак горива настао "подешеним" протоком, продавали су крајњим потрошачима без евидентирања на регистратору - тотализатору рачунске јединице пумпног апарата, као и на фискалној каси.

Полиција је приликом хапшења, како је тада саопштено, од осумњичених привремено одузела више од 100.000 евра и пола милиона динара, више скупоцених аутомобила, девизне књиице и уговоре о купопродаји непокретности.

Од осумњичених је одузето оружје у нелегалном поседу, 11 пакетћа биљне масе налик на опојну дрогу хероин, хартије од вредности, жигови и пломбе за печаћење пумпних аутомата и резервне делове пумпних аутомата.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се