Читај ми!

Пао војни авион, пилот погинуо

Погинуо пилот у удесу војног авиона "В-54 ласта" у насељеном делу Нове Пазове. Други пилот лакше повређен. Министар одбране Александар Вучић наредио хитну истрагу и прекинуо посету Кипру.

13.28 - Према речима преживелог пилота, несрећа се догодила јер су отказале команде на авиону, сазнаје РТС.

12.45 - Министар одбране Александар Вучић прекинуо посету Кипру због пада војног авиона.

12.14 - Пилот Војске Србије преминуо је на ВМА од задобијених повреда. 

11.30 - Министар одбране Александар Вучић наредио хитну истрагу.

Пилот Војске Србије, мајор Горан Савић погинуо је након удеса школског авиона у Новој Пазови. Савић је остао у авиону до последњег тренутка, како пад летелице не би изазвао додатне жртве.

Авион ваздухопловства и проивваздухопловне одбране Војске Србије типа "В-54 ласта" срушио се око 10.15, током редовне техничке пробе. Савић је одмах, хеликоптером, превезен на ВМА, али је тамо убрзо преминуо. Други пилот потпуковник Томислав Бећаговић лакше повређен. 

Авион је пао у Улицу краља Петра у Новој Пазови. Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић рекао је за РТС да је један пилот искочио раније, а да је други остао и борио се да авион спусти на безбедно место, тамо где нема ни грађана ни објеката, тако да је авион пао у башту.

Радиновић каже да је пилот тиме угрозио свој живот, али да је спасао људе који су у том тренутку били на земљи.

"Захваљујући великој храбрости и великом залагању једног од пилота, авион је спуштен између стамбеног објекта и зграде приватне фирме у башту тако да је избегнута већа несрећа", рекао је Радиновић.

Поједини очевици наводе да су после пада видели једног пилота како дрхти недалеко од авиона, док је други пилот, како су навели, лежао 15 метара од олупине са отвореним падобраном у бесвесном стању.

Отказале команде

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић рекао је да се, на основу прикупљених информација и изјаве пилота Томислава Бећаговића, несрећа догодила зато што су отказале команде на авиону.

"Рано је давати оцене зашто је дошло до пада авиона са оним што до сада располажемо и на основу изјаве Бећаговића, дошло је до отказивања команде на авиону, али детаље још не знамо и истрага ће показати шта се тачно десило", рекао је Диковић новинарима након што је обишао повређеног пилота на ВМА.

Диковић је навео, позивајући се на изјаву пилота, да су пилоти напустили авион у последњем моменту и да је Бећаговић успео да се приземљи са падобраном задобивши лакше повреде, док Савић, нажалост, то није успео.

Министар одбране Александар Вучић наредио је хитну истрагу и нагласио да "одговорни, уколико их има, морају да сносе последице". Вучић је прецизирао да се један од пилота катапултирао на 1.300 метара, а други на нешто мањој висини.

"Постоји информација да ваздух није напунио куполу падобрана и да је то разлог за тешке телесне повреде које су довеле до смрти Савића, али ја бих то оставио надлежним органима", рекао је министар одбране и додао да се нада да ће овакве трагедије убудуће бити спречене.

Министар одбране је због несреће у Новој Пазови прекинуо посету Кипру.

"Изражавам саучешће породици погинулог Савића. Прекидам посету, пропустићемо бар пет разговора са министрима одбрана земаља ЕУ и кандидата, али живот сваког нашег војника је важнији од било каквог разговора", рекао је Вучић и изјави за РТС.

Школски клипни авион "В-54 ласта, који се срушио данас у Новој Пазови, прва је летелица домаће конструкције која је направљена у фабрици "Утва" у Панчеву након распада СФРЈ и чије увођење у наоружање Војске Србије је у току.

Авион који се данас срушио, у Војсци Србије је од 18. јуна 2012. године када је примљен од фабрике "Утва". Авион је до сада остварио 39 сати и 50 минута налета.

Војска Србије је за своје ваздухопловство наручила 15 серијских авиона, док су раније испоручена два прототипа која су израђена за потребе испитивања у лету.

Према сазнањима агенције Бета, до сада је испоручено седам авиона серијске производње. Претходно је за потребе новог Ратног ваздухопловства Ирака из "Утве" испоручено 20 авиона тог типа.

"В-54 ласта" је једномоторни нискокрилац металне конструкције, са два седишта за пилоте постављена једно иза другог. Увлачећи стајни трап омогућава полетање и слетање с бетонских и уређених травнатих полетно-слетних стаза.

Авион је развијен за основно школовање пилота, док је ирачки наручилац изразио интересовање да његови примерци буду оспособљени и за борбену обуку.

Авион војног ваздухопловства типа "В-54 ласта", који се срушио код Нове Пазове, пети је авион Војске Србије који се срушио у последњих пет година. Летелица "орао" срушила се 2010. године у Книћко језеро због квара на стајном трапу.

Авион "миг-29" Војске Србије срушио се 7. јула 2009. у околини аеродрома Батајница код Београда, када је погинуо пилот потпуковник Раде Ранђеловић. Војник Милан Улемек страдао је када је "миг-29" пао на парк техничких средстава у којем је обављао пожарну дужност у време несреће.

Војска Србије изгубила је и два авиона и једног пилота 2008. године. Прво је 21. маја у околини Баранде мајор Томас Јаник искочио из „орла" за време тренажног лета, а 24. септембра на аеродрому Батајница погинуо је потпуковник Иштван Канас у авиону "супергалеб Г4". 

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво