Читај ми!

Хапшења у "Југоремедији"

Четири особе ухапшене у зрењанинској фабрици лекова "Југоремедија". Међу ухапшенима и в.д. генералног директора Здравко Деурић. Сумњиче се да су "Југоремедију" оштетили за 600.000 евра.

У зрењанинској фабрици лекова "Југоремедија", у акцији коју је спровела Управа криминалистичке полиције МУП-а Србије, ухапшене су четири особе, потврдио је за РТС директор полиције Милорад Вељовић.

Међу ухапшенима је и в. д. генералног директора Здравко Деурић (49) из Зрењанина, коме је пре четири дана запаљен аутомобил.

Ухапшени су и в.д. директора фирме "Пенфарм" Милана Злокас, судски вештак Стеван Греговић и финансијска директорка "Југоремедије" Анкица Малушић.

Како је саопштила полиција, ухапшени се сумњиче да су злоупотребом службеног положаја оштетили "Југоремедију" за 600.000 евра.

Осумњичени су током 2011. године лажно приказивали вредност земљишта и лекова и тако фирми "Луксол фармација" (коју је основала "Југоремедија") донели противправну корист од преко 55 милиона динара (по тадашњем курсу око 600.000 евра).

Они су приликом оснивања фирме "Луксол фармација" и "Пенфарм" (коју је основала група акционара "Југоремедије") лажно приказали вредност земљишта "Пенфарма" од 83.000 евра, иако је тржишна вредност 186.000 евра, а лажну вредност је одредио судски вештак Стеван Греговић.

У "Луксол фармацији" је такође лажно приказана вредност акција које "Југоремедија" има у том предузећу, од 300.000 евра, иако је стварна вредност била 100.000 евра.

Здравко Деурић, Милана Злокас и и Анкица Малушић су лиценцу за лекове "клиацил" и "толикар" са зрењанинске фабрике пребацили на "Пенфарм" цени од 63.740 евра, иако је стварна вредност лиценце 651.240 евра.

Председник самосталног синдиката "Југоремедије" сматра да ће хапшење дела руководства нанети штету том предузећу.

"Ми мислимо да иза тога стоји неко, али надамо се да ће све резултирати истрагом и да ће се утврдити да овде нема ничега, да ће Југор наставити да ради и да ће најзад стати на ноге", рекао је Владимир Пецикоза из Самосталног синдиката "Југоремедије".

Тако не мисле у једном од удружења малих акционара чији чланови имају око 22 одсто акција.

"То су дешавања која чекам већ годину дана када смо се основали као удружење. Очекујемо само истину да се види ко је упропастио предузеће. То су милионске цифре. Надамо се да ће нова власт урадити нешто", рекла је Јелена Медаревић из Удружења малих акционара "Југоремедија 3".

Пре само четири дана, у Зрењанину је запаљен службени аутомобил директора Деурића. Приватизација "Југоремедије" налази се на списку 24 спорне приватизације у Србији, који је саставио Европски парламен.

Зрењанинска фабрика лекова десет година пролази кроз различите кризе, запослени месецима не примају плате, а недавно је била на ивици ликвидације.

"Југоремедију" је 2002. године приватизовала македонска фирма "Јака 80", чији је власник нишки бизнисмен Јовица Стефановић Нини.

Након вишемесечног штрајка већег дела запослених, који су и мањински акционари "Југоремедије", држава је раскинула приватизацију 2007. и преузела 42 одсто акција. Протесте је тада предводио сада ухапшени Здравко Деурић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво