Читај ми!

Случај "Ћушка": Претње сведоку

Суђење оптуженима за злочин у селу Ћушка 1999. године одложено за сутра. Сведок Зоран Рашковић Сердар, бивши припадник паравојне јединице "Шакали", тврди да му је прећено.

Бивши припадник паравојне јединице "Шакали" Зоран Рашковић Сердар тврди је да због претњи које је примио данас није у стању да се суочи са бившим саборцима, оптуженим за злочине у селу Ћушка код Пећи на Косову и Метохији 1999. године. Суђење, пред одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду одложено за сутра.

Рашковић је, пре одлагања суђења, прочитао писану изјаву у којој је детаљно описао претње које добијају он и његова породица после тродневног сведочења о злочинима "Шакала", у децембру прошле године, али је истакао да се не плаши претњи Шакала већ других моћних центара, преноси Танјуг.

Сведок је истакао да је под великим стресом и да није у стању да се концентрише пошто је "веома узнемирен".

На почетку сведочења у децембру, Рашковић је тражио да му се укину мере заштите идентитета које је имао током истраге, а потом детаљно описао убиства, силовања и пљачке које су вршили његови тадашњи саборци приликом напада на албанско село 14. маја 1999. године.

Рашковић је у писаној изјави којом се обратио председавајућој судији Снежани Николић Гаротић подсетио да су му у самој судници претили оптужени Ранко Момић и Синиша Мишић и да је на њихове претње био спреман од првог тренутка када је одбио све мере заштите и одлучио да сведочи јавно и "те људе гледа у очи."

Рашковић: Претње из полиције

"Ја се не плашим 'Шакала', али ме искрено забрињавају неки други центри", изјавио је Рашковић и навео да му је после сведочења у судници, пренета "добронамерна" порука од високог функционера полиције, који је задужен, одговоран и плаћен за његову заштиту.

"Да, и Албанци су вршили злочине, али они своје сведоке ликвидирају, тако да ни ти не треба да очекујеш да те ико тапше по рамену", наводно је Рашковићу рекао тај високи полицијски функционер.

Рашковић је навео и да је његовом оцу и мајци, који су такође одбили заштиту полиције и улазак у програм заштите, директно прећено да ће "сви бити поклани, убијени, силовани, уколико њихов син не одустане од сведочења."

"Уместо одговора надлежних институција, спровођења истраге или откривања починилаца таквих претњи, мом 65-годишњем оцу је по први пут полиција закуцала на врата у избегличком смештају, где борави са мајком, да би му извршили детаљан претрес стана", напоменуо је Рашковић и додао да је то учињено под изговором да траже оружје.

Он је додао да су његови родитељи били "страховито узнемирени" и да их "нико из полицијске јединице за заштиту сведока, након тог трауматичног догађаја, није обишао".

Рашковић се, такође пожалио и да му, као сведоку, непосредно пред рочиште, из полицијске управе "машу пријавом за неко кривично дело разбојништва од пре 10 година" које је, како тврди, извршено за време његовог боравка у затвору.

Сведок тврди и да му је неко од запослених у управи затвора, док је био одсутан, упао у ћелију у којој се, између осталог, налазе неке његове личне белешке у вези са овим сведочењем и извршио незаконит претрес.

Према његовим речима, 15. јануара, по повратку у "сигуран смештај", који му је додељен као сведоку, затекао је проваљен стан по коме се неко само прошетао како би му дао до знања да ни у сигурним просторима нема заштиту.

Покушај дискредитације

Рашковић је рекао да се плаши "евентуалне подвале наркотика или чега сличног" како би га као осуђеника, у великој мери дискредитовали пред судом и да зато одбија да га из затворске ћелије, за било које и чије потребе, "спроводе у исти проваљивани и откривени заштићени простор".

Рашковић је казао да му се све то дешава "непосредно пре и после прва три дана јавног сведочења у случају 'Шакали' али да му они нису учинили " те уцене, застрашивања и притиске" већ "неки други много моћнији центри који су гори и од самих 'Шакала', чим су у стању да прикривају силоватеља, убицу детета, жене, стараца."

Сведок је навео да од тужилаштва има усмену подршку, али да се ни оно према њему "није поставило заштитнички у правом смислу те реци". "Уколико се сматра да српско друштво још није сазрело за овакве истине и сведочења, нека ми се то јасно каже, како бих се и ја и ви манули ћорава посла", рекао је Рашковић.

Обраћајући се суду, Рашковић је нагласио да не би желео да сконча као заштићени сведок Зоран Вукојевић, који је пронађен убијен поред аутопута и апеловао на суд да га поново, ако је икако могуће, обезбеђују официри САЈ-а запослени у Јединици за заштиту.

Рашковић је познат јавности као вођа затворских побуна 2006. године, када је себи зашио уста спајалицом. Већи део живота провео је у српским затворима због осуда за низ разбојништава.

Оптужница терети "Шакале" за ликвидацију најмање 44 албанска цивила 14. маја 1999. године на територији општине Пећ. У оптужници се истиче да су "Шакали" при извршењу дела показали изузетну суровост, бруталност, безосећајност и безобзирност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво