Читај ми!

Када суд избацује станаре

Раскид уговора о закупу са несавесним подстанарима једино могућ у судском спору. Тужена страна, неретко, избегава рочишта и тако продужава поступак.

Често се прича о проблемима подстанара, газдама који их преко ноћи избацују на улицу, а много ређе о проблемима станодаваца. Када закупци одбијају да се иселе једни начин за раскид уговора о закупу је судски спор, који може да траје и годинама.

Гордана Милетић која живи и ради у Аустралији, дошла је у Србију да би иселила подстанаре који, како каже, не само што нису редовно плаћали кирију и режије, већ су руинирали и кућу.

Пошто закупци одбијају да се иселе, обраћа се надлежном суду, подноси доказе да је власник куће. Како се судском поступку не види крај, изнајмљује приватно обезбеђење које исељава подстанаре.

"Морала сам да преузмем ствари у своје руке да кућа не би изгорела, јер онда бих остала без ичега, јер сам већ остала без посла у Аустралији. Или сам морала да се одрекнем своје имовине коју сам наследила од мајке, што је за мене било неприхватљиво", каже Гордана Милетић.

Како раскинути уговор о закупу када су подстанари несавесни? Једини начин је судски спор, који често траје годинама. Тужена страна, неретко, избегава рочишта и тако продужава поступак.

"С обзиром на то да поступци дуго трају и да се саслушавају беспотребни сведоци, онима који не плаћају закуп за стан више се исплати да четири до пет пута годишње плате адвоката него да редовно плаћају месечни закуп", каже адвокат Горан Савићевић.

Агенти за некретнине кажу да су проблеми са несавесним закупцима чести, због чега је опрезност неопходна. Агент за некретнине Александра Кон саветује станодавцима да од онога коме издају стан обавезно траже личну карту, затим здравствену књижицу како би се уверили да је запослен и како би проверили да ли је запослен тамо где тврди да ради.

"Упознајте се са његовом породицом, тражите да вам обавезно сваког месеца достави доказе да је платио телефон, струју, инфостан, јер тако ће указати на озбиљност посла који сте уговорили", каже Александра Кон.

Од Нове године, када ступе на снагу нови закони о парничном поступку и извршењу, судски поступци требало би да трају много краће, баш као и чекање на извршење правоснажне пресуде.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво