Читај ми!

Споразум о верској служби у Војсци

После више од шест деценија, у Војску Србије враћена верска служба и војни свештеници са официрским чином. Споразум потписали представници шест традиционалних цркава и министар одбране Драган Шутановац.

Верска служба и војни свештеници са чином официра биће враћени у Војску Србије после 66 година, утврђено је данас потписивањем споразума шест традиционалних цркава и верских заједница с Министарством одбране Србије.

Споразум су потписали министар одбране Драган Шутановац и представници верских заједница - београдски надбискуп Станислав Хочевар, поглавар Исламске заједнице Србије Адем Зилкић, бискуп Самуел Врбовски, епископ Иштван Чете Семеши, председник Савеза јеврејских општина Александар Нећак и бискуп Арпад Долински.

Шутановац је, после потписивања споразума у Великој ратној сали Војске Србије, рекао да је изузетно задовољан што се верска служба после 66 година враћа у војску.

"Данас смо приступили чину који враћа традицију српској војсци на модеран и савремен начин, који, пре свега, поштује припаднике Војске Србије, и то оне који се налазе на најтежим задацима и којима је највише вере потребно", рекао је министар.

Како је навео, чињеница да је са свим верским заједницама у Србији потписан споразум говори да Војска Србије живи и жели да настави тај живот тако што ће поштовати права свих грађана Србије и припадника војске.

"Ово данас је мали чин, али оно што ће уследити – увођење верске службе и увођење првих официра у Војску Србије, биће награда за све што смо учинили, јер то је насушна потреба обичног војника за које морамо имати разумевања", истакао је Шутановац.

Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић рекао је да ће потписивање споразума о враћању верске службе у војску бити "још један допринос развоју људских права, без обзира на националну и верску припадност".

Владика Порфирије нагласио је да војска постоји пре свега да брани, проповеда, сведочи и сачува мир.

"Човек поред свих других потреба има потребу и за метафизичким упориштем, односно, потребу за Богом", рекао је владика.

Како је објављено на сајту Српске православне цркве, војни свештеници имаће ознаке на реверу - припадници СПЦ имаће крст са тролистом, римокатолици латински крст, Јевреји Давидову звезду, војни имам имаће полумесец, а припадници евангелистичких и реформаторских цркава крст у ружи.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво