Строжа контрола возила

Од децембра, аутомобили старији од 15 година мораће два пута годишње на технички преглед. Новим правилником уводи се видеонадзор, строжи критеријуми за издувне гасове, исправност пнеуматика, трапа и кочница. Стручњаци кажу да би правилник, ако се буде доследно примењивао, могао да искључи и до 50.000 возила из саобраћаја.

Ступањем на снагу новог Закона о безбедности у саобраћају, 10. децембра, почиње и примена новог Правилника о техничком прегледу. Уводи се видеонадзор над техничким прегледом, строжи критеријуми за издувне гасове, исправност пнеуматика, трапа и кочница.

Аутомобили старији од 15 година, што је и просек у Србији, мораће два пута годишње на технички преглед.

Павилником је прописано да Влада одређује цену техничког прегледа, а РТС незванично сазнаје да ће он поскупети. Цена би требало да буде од 3.500 до 4.500 динара.

Компјутери који су интернетом повезани са МУП-ом, директно ће слати податке о исправности кочница и издувног система. Аутомобил ће бити детаљно прегледани, а све ће надзирати камере.

"Све операције које се буду радиле приликом техничког прегледа морају бити видне на снимку", рекао је начелник за саобраћајно-техничке и прекршајне послове Бранимир Пејовић.

Нови аутомобили ићи ће на технички тек после две године, остали на годину дана, осим оних аутомобила који су коришћени дуже од 15 година или служе у јавном превозу, као аутобуси и такси возила који ће морати два пута годишње на технички.

Највећи проблем биће издувни гасови, који не зависе само од старости возила. Проблем са издувним гасовима јесте и што у Србији нема квалитетног горива, кажу у сервисима.

Половина возила са неисправним кочницама 

Статистика Ауто-мото савеза Србије показује да половина ванредно прегледаних возила у саобраћају има неисправне кочнице, а више од 60 одсто возила не задовољава основне прописе о безбедности саобраћаја.

Доследном применом закона трајно би могло да се искључи и до 50.000 возила, тврде стручњаци.

Борис Антић, са Саобраћајног факултета сматра да ће нови систем техничког прегледа у великој мери одстранити она возила која до сада нису смела да учествују у саобраћају.

Нове линије за технички преглед коштају од 100 хиљада до 150 хиљада евра. За сат времена моћи ће да се прегледа два возила.

Очекује се да ће се, због велких инвестиција, број техничких прегледа смањити, а гужве повећати, па ће се технички прегледи заказивати.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво