Читај ми!

Рециклирам, дакле постојим

У Србији се рециклира само пет одсто електронског и електричног отпада, док се у Немачкој рециклира 85 одсто. Акцијом "Рециклирам, дакле постојим" грађанима се нуди прилика да поправе статистику и очувају природу.

Очување природе, подстицање привреде и нова радна места, све то доноси рециклажа. Ове недеље акцијом "Рециклирам, дакле постојим", која почиње данас у пет до 12 на Тргу републике и траје седам дана, грађани ће имати прилику да бар мало поправе статистику.

У Србији се рециклира само пет одсто електронског и електричног отпада док се у Немачкој, на пример, рецикилира 85 одсто. Сваке године, становник Немачке сакупи око четири килограма електронског и електричног отпада, а грађанин Србије 400 грама.

За разлику од земаља Европске уније, у Србији тај отпад најчешће завршава у природи, на депонијама.

Према анкетама, највећи број грађана електронски отпад баца, а веома мали проценат их мења за нешто ново.

Вања Раденковић из "БИС рециклажног центра" каже да је проблем у томе што људи нису довољно едуковани када је реч о начину одлагања електронског отпада, као и да постоји проблем сарадње са комуналним предузећима.

"Те проблеме углавном превазилазимо кроз организовање управо оваквих акција, које су у првом реду едикативног карактера и које помажу грађанима да одложе електронски отпад", наводи Раденковићева и додаје да је битно обавестити их да постоји рециклажни центар који ће прихватити њихов отпад.

Европљани у рециклажи виде веома уносну привредну грану. У Немачкој је тај сектор доста развијен - реч је о тржишту од око 50 милијарди евра, у којој ради око 250 хиљада људи.

Представник немачке привреде у Србији Михаел Шмит каже да је рециклажа уносан посао, али и чувар природе. "Нажалост, тога још нисмо свесни. Батерије које садрже тешке метале, токсичне и канцерогене, и даље се бацају свуда око нас", наглашава Шмит.

Акција прикупљања електричног и електронског отпада "Рециклирам, дакле постојим" организована је уз подршку Градске управе и Секретаријата за заштиту човекове околине Општине Стари град, као и компанија које су чланови немачког Привредног удружења у Београду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво