Читај ми!

"Свет без Русије"

Приликом представљања књиге "Свет без Русије", бивши руски премијер Јевгениј Примаков истакао да Србија и Русија никада неће признати независност Косова и да ће Русија бити партнер Србији у тражењу механизама безбедности за Србе на Косову.

Српско издање књиге Свет без Русије чији је аутор бивши руски премијер Јевгениј Примаков представљено је у Руском дому у Београду. Примаков је рекао да Србија и Русија никада неће признати независност Косова и да ће Русија бити партнер Србији у тражењу механизама безбедности за српско становништво на Косову.

Примаков је у поздравном говору оценио да је српска читалачка публика вероватно више од других заинтересована за ову књигу која представља анализу међународних политичких односа у свету са делом који је посвећен Балкану и посебно Косову.

"Радостан сам што сам овде, јер волим Србе. На Косову је створена ситуација ћорсокака. Морам да кажем да сам као министар спољних послова Русије био члан контакт групе и морам да подвучем да никада ни у једном документу није поменуто да Косово може постати самостално", рекао је Примаков.

Јевгениј Примаков је нагласио да је ипак више од 80 држава признало независност Косова, али да Србија и Русија то никада неће учинити, што је пропраћено громогласним аплаузом.

"Треба тражити излаз из ове ситуације. Сигуран сам да ће Русија бити партнер Србији у тражењу механизма безбедности за српско становништво на Косову", рекао је Примаков и додао да се треба борити демократским политичким методама.

Примаков је нарочито истакао значај мултиполарности у данашњем свету који је настао као последица завршетка Хладног рата и то да "Русија није изгубила Хладни рат".

Он је рекао да се у Босни и Херцеговини не сме мењати уређење предвиђено Дејтонским споразумом и да не треба терати Србе у унитарну Босну и Херцеговину мимо њихове воље.

Поред Примакова, публици су се обратили амбасадор Русије у Србији Александар Конузин, директор Руског дома Михаил Денисов и декан Факултета безбедности Владимир Цветковић, који је говорио у име издавача "Службеног листа".

"Он је Србију увек бранио. Не само због тога што је Србија словенска земља са којом Русија има вековне односе. Преко Србије, он је бранио истину, право и правичност", рекао је Конузин о Примакову.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво