Читај ми!

"Друга шанса" за образовање одраслих

Иако је основно образовање обавезно, у Србији је 250.000 потпуно неписмених, a милион и триста хиљада грађана нема школу. За ту категорију људи, држава је покренула пројекат "Друга шанса", који је подржала ЕУ са четири милиона евра.

Иако Закон о обавезном основном образовању постоји више од 50 година, у Србији је потпуно неписмено око 250 хиљада грађана, а милион и триста хиљада њих нема завршену основну школу.

Министарство просвете и науке покренуло је пројекат "Друга шанса" за одрасле који нису завршили основну школу, који се реализује уз неповратну новчану помоћ Европске уније од четири милиона евра.

Једна је од школа у којој се образују одрасли је Основна школа "Бранко Пешић" у Београду. У тој школи старији ђаци наставу похађају свакога радног дана од 5 до 7 часова, тако да не морају да излазе са посла уколико раде. Програм се по потреби прилагођава сваком ученику.

"Особа која никада није ишла у школу моћиће за три године да заврши основну школу, свих осам разреда, и у том периоду ће стећи стручну оспособљеност за неко од 35 до 50 занимања, уз могућност избора", каже директорка ОШ "Бранко Пешић" Јованка Стојић.

Одрасле особе је најтеже натерати да се упишу у школу и зато наставници сами одлазе код њих покушавајући да их убеде у то. Не радују се школским обавезама као што је домаћи задатак, али оцене жељно ишчекују.

"Одрасли се оцењују бројчано и они се, ја мислим, оцени радују више него деца, јер свакодневно, за све што ураде траже оцену. Врло им је битно да када заврше неки део и одраде било који задатак, наставник види шта су и како урадили и да добију оцену за то", истиче Љубица Јововић, наставница у ОШ "Бранко Пешић".

Пројектом "Друга шанса" од јесени је предвиђен нови програм основног образовања за одрасле. Захваљујући томе њихово знање имаће бољу примену.

"Само образовање није крајњи циљ. То је само алат којим ће они и уз стручне обуке доћи до бољег живота. То значи да одрасли уче само оно што им треба и да већ данас када то науче могу да искористе у реалном животу, на послу или у својој породици, у друштву уопште", објашњава Александра Кокановић, из Пројекта "Друга шанса".

У односу на Србију проценат неписмених мањи је у скоро свим земљама региона. Стручњаци позивају све одрасле који нису завршили основну школу да проблем свог образовања решавају сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво