Преминуо Велимир Животић

Познати глумац Велимир Животић преминуо је данас у 87. години. Највећи број запажених улога остварио је у новосадском Српском народном позоришту, а телевизијска публика памти га по серијама "Дипломци", "Више од игре", "Алекса Шантић", "Вратиће се роде"...

Глумац Велимир Животић преминуо је данас у 87. години. Глумио је у великом броју позоришних представа, играо је у великом броју филмова, радио и ТВ драма и серија.

Велимир Бата Животић рођен је 5. септембра 1924. године у Ваљеву.

Био је члан ансамбла "Народног позоришта", Панчево (1947-1950), "Народног позоришта", Сомбор (1950-1951), а 1951. године прелази у "Српско народно позориште" у Новом Саду, где остаје до пензионисања 1986. године, са прекидом од 1971. до 1973. године када је био ангажован у "Савременом позоришту", Београд.

Неке од најпознатијих улога које је одиграо у позоришту су Надан Бојмир у "Максиму Црнојевићу" Лазе Костића, Вознесенски у представи "Живи леш" по роману Лава Толстоја, улога Виће у Нушићевом "Сумњивом лицу", Кир Јања у истоименом делу Јована Стерије Поповића, господин Смит у драми "Ћелава певачица" Ежена Јонескоа.

Телевизијска публика памти га по улогама у серијама "Дипломци", "Грађани села Луга", "Песма", "Више од игре", "Седам секретара СКОЈ-а", "Повратак отписаних",  "Портрет Илије Певца", "Вук Караџић", "Алекса Шантић", "Крај династије Обреновић" и, на крају, "Вратиће се роде".

Добитник је Стеријине награда за глумачко остварење 1965. године, освојио је више награда на Сусретима војвођанских позоришта и на Сусретима професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић", добио је златна медаљу "Јован Ђорђевић", Октобарску награду Новог Сада 1971. године, а исте године одликован је Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво