Обавезна седишта за децу

Деца до три године старости према новом Закону о безбедности саобраћаја мораће да се возе на задњем седишту аутомобила у прописаном седишту или носиљци. Процењује се да ће годишње бити потребно 100.000 седишта, што ће додадно оптеретити кућне буџете.

Када буде ступио на снагу нови Закон о безбедности у саобраћају, 10. децембра, деца до три године старости мораће да се возе на задњем седишту аутомобила, у прописаном седишту или носиљци.

Стручњаци процењују да ће сваке године бити потребно више од 100.000 седишта, што ће бити велики удар и на кућни буџет.

Казна за превоз детета без седишта по новом закону биће између 15.000 и 30.000 динара, а некомплетност возила и угрожавање живота детета може донети шест казнених поена или чак, на основу оцене судије, одузимање возачке дозволе на годину дана.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја породице са двоје деце од јануара ће морати ради њиховог превоза да се одрекну многих ствари.

Окановић додаје да родитељи знају да је овај закон у корист опште безбедности, али кажу да би и држава могла мало да помогне.

Таксисти ће, такође, бити у обавези да набаве седишта, уколико желе да возе децу муштерије.

Продавци су приметили повећано интересовање за седиштима. Већином се купују седишта на распродајама и старији модели.

Слађан Бељић, продавац седишта, каже да су у последњих десетак година код младих мајки популарна супротно окренута седишта, постављена на сувозачево место.

Бељић је истакао да тако постављена седишта представљају ризик за дете, јер се у висини његове главе у већини аутомобила налази ваздушни јастук.

Милан Божовић са Саобраћајног факултета у Београду саветује да се приликом куповине седишта провери да ли производ има декларацију и упутство за монтирање, као и датум производње који је утиснут на пластици кућишта седишта.

Због замора материјала, слабљења пластике и шавова тканине, дечије седиште има рок трајања до осам година.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво