Пријем поводом устоличења

После устоличења у Пећкој патријаршији, патријарх српски Иринеј посетио Крушевац. У Цркви cветог Ђорђа одржана је доксигологија, црквени чин у част поглавара Српске православне цркве. У Патријаршији у Београду, данас свечани пријем.

Крушевац је први град који је после устоличења у Пећкој патријаршији посетио патријарх српски Иринеј.

У центру града дочекао га је велики број верника. У Цркви cветог Ђорђа одржана је доксигологија, црквени чин у част поглавара православне цркве.

У беседи патријарх Иринеј обећао је Крушевљанима да никада неће заборавити бисер своје некадашње Нишке епископије и да ће и убудуће користити сваку прилику да борави у старој престоници.

"Нисам се преварио никада што сам сматрао Крушевац поносом епархије нишке. Овде сам често доживљавао слична молитвена окупљања, многа освећења цркава са верним народом, више готово него у целој епархији нишкој", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј је истакао да је устоличење у Пећкој патријаршији важан догађај за цркву, јер се њиме наставља континуитет уздизања на трон пећких патријараха и јер се њиме поручује "нашем народу и свету шта значи за нас Пећка патријаршија, шта значи за нас Косово".

"Ово је велики дан за нашу цркву, велики дан за моју скромну личност. Овим даном настављамо историју и надамо се уз помоћ божију и наших светитеља да ће она бити настављена и у будућности, да ћемо тамо долазити на поклоњење светој Пећкој патријаршији. Надамо се да нам ту свету земљу не могу узети", рекао је поглавар Српске православне цркве.

"Покушавају да нам је отму али надамо се у милост и помоћ божју да ће нам, и поред многих опасности помоћи да задржимо наше Косово и Метохију, да задржимо наше светиње. велике и славне. А задржаћемо их ако их будемо носили у своме срцу, осећањима и мислима, ако тамо будемо увек духом, душом и молитвом", навео је патријарх Иринеј.

Поводом устоличења патријарха Иринеја у Патријаршији српској у Београду организован је свечани пријем. Свечаности су пристуствовали премијер Србије Мирко Цветковић и већина министара Владе Србије, председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић и гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић, лидери СНС-а, ДСС-а и СПО-а као и други бројни званичници.

Међу званицама су били и председник и премијер Републике Српске, Рајко Кузмановић и Милорад Додик.

Патријарх српски Иринеј, 45. на трону Српске православне цркве, свечано је устоличен у недељу, 3. октобра, у Пећкој патријаршији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво