Преглед штампе (28. 07. 2009.)

Блиц: Дуванска мафија прети Тадићу. Press: Свађа у Влади због милијарду евра из Русије. Вечерње новости: Боље зајмити у земљи. Политика: Закон о информисању пролази уз помоћ ПУПС-а.

Дуванска мафија прети Тадићу

Контроверзни црногорски бизнисмен Ратко Кнежевић тврди да дуванска мафија прети председнику Србије Борису Тадићу, због хапшења осумњичених за убиство хрватског новинара Иве Пуканића, пре свих Сретена Јоцића званог Јоца Амстердам, и због потернице за Станком Суботићем Цанетом.

"Има озбиљних индиција да је председник Хрватске Стјепан Месић предао Борису Тадићу у Софији материјале у вези са угроженошћу председника Србије до којих се дошло у истрази убиства Иве Пуканића и Нике Фрањића", тврди Кнежевић у интервјуу за "Блиц".

Кнежевић додаје "да је проблем за дувански картел, којим руководе Мило Ђукановић и Станко Суботић, настао оног тренутка када власти у Хрватској и Србији, и претходне и садашње, нису хтеле да направе никакав договор са њима".

"Сигуран сам да кризни штаб који заседа у вили Станка Суботића на Светом Стефану или у кафићу "Гранд" у Подгорици разматра како да заустави могући разговор Слободана Ђуровића Кардинала са хрватским или Сретена Јоцића са српским тужиоцима", каже овај бивши инсајдер црногорске владе и кум премијера Мила Ђукановића.

"Ни Србија не жели никакав договор са картелом који је затечен и уплашен сарадњом хрватске и српске полиције на откривању починилаца и наредбодаваца убиства Иве Пуканића и Нике Фрањића", каже Кнежевић додајући да се "на све могуће начине покушава, цак и дипломатским каналима, утицати на даљу истрагу", али да су "ствари далеко одмакле".

Упитан о каквим дипломатским утицајима реч, Кнежевић објашњава да "Ђукановић шаље кума и човека који је његов"гуру" из омладинских и партијских дана Горана - Сита Ракочевића" који " као нови амбасадор Црне Горе у Хрватској има задатак да"шармира" хрватску извршну власт, не би ли одустали од истраге која несумњиво води према Подгорици и Будви".

"Не би ме изненадило да Мило понуди Србији и отклон од признавања Косова, само да се више не"чачка" његова и Цанетова "мечка". То је он. Најбољи Милошевићев ђак. Да је жив, и из Хага, Милошевић би био поносан на њега", рекао је Кнежевић.

Упитан због чега се Суботић сада брани тврдњом да му власти "смештају", Кнежевић каже да је то зато "што је Суботић на оптуженичкој клупи у Специјалном суду у Београду и као организатор и промотер злочиначке организације. Али и због тога што су загребачки и београдски затвори пуни потенцијалних сведока терористичког акта у Загребу у коме је убијен Пуканић. Зато што је Суботић на Интерполовој потерници која му омогућује само боравак у Црној Гори, где је заштићен као "црна кутија" црногорског цапо ди тутти цапи".

"Блиц" наводи да у кабинету председника Србије нису желели да потврде, али ни да демамантују информацију да је председник Хрватске Стјепан Месић недавно у Софији предао Борису Тадићу материјале о угрожености председника Србије до којих се дошло у истрази убиства Иве Пуканића и Нике Фрањића.

Откривамо: Свађа у Влади због милијарду евра из Русије!

Званична Москва почетком јула обавестила је Београд да је спремна да помогне, али да је неопходно да Србија пошаље неког да формално реализује договор Тадића и Медведева.

Међутим, у Влади Србије не могу да се договоре ко ће у име наше земље отићи на финалне преговоре са Русијом! Саговорник Пресса близак Влади каже да ДС, СПС и Г17 Плус не могу да се договоре, јер би тај члан Владе који оде у Москву за себе и своју странку покупио политичке поене.

- Због сакупљања политичких поена испао је проблем ко ће да води нашу делегацију у Москви. Премијер Мирко Цветковић, који би био најпозванији, није по вољи руске стране, јер би с њим око овог кредита морао да преговара премијер Владимир Путин, а ово је ипак помоћ која треба да се реализује на неком мало нижем политичком нивоу. Већина у Влади није за то да у Русију оде потпредседник Ивица Дачић, јер би онда СПС профитирао на послу који је организовао председник Тадић. Други потпредседник Млађан Динкић не долази у обзир, јер би Руси његов долазак доживели као увреду због својих антируских ставова. Ни министар Вук Јеремић није добар избор, јер би и он маркетиншки искористио ову помоћ Русије, док о министарки финансија Диани Драгутиновић нико не размишља - каже извор Преса.

Руски амбасадор у Београду Александар Конузин открио је 9. јуна да је председник Србије Борис Тадић затражио помоћ од милијарду евра од руског председника Медведева. Према његовим речима, председник Тадић је у писму Медведеву затражио 400 милиона евра за инфраструктурне пројекте, 400 милиона за изградњу метроа у Београду и 200 милиона евра као помоћ буџету. Пресс је 5. јула објавио да је руска страна пристала да помогне Србији, али да тражи конкретне пројекте из области инфраструктуре које би финансирали.

Боље зајмити у земљи

Држава сваког месеца има мањак од девет милијарди динара, који, засада, делимично покрива емитовањем хартија од вредности. Захваљујући овим обвезницама, вредним више од 60 милијарди динара, многе обавезе према буџетским корисницима исплаћују се у пуним износима и на време.

Гувернер Народне банке Србије за "Новости" каже да би најбоље било да држава нема додатне потребе за финансирањем, а ако већ има повећани дефицит, да је боље да се задужује у земљи, него у иностранству.

- Већи буџетски дефицит намеће потребу додатног финансирања, а у том случају боље је да се држава задужује у динарима, пошто су и њени текући приходи искључиво у динарима. Уколико неко мисли да је јефтиније да се држава задужује у еврима, уз камату од седам или осам одсто, него у динарима по 13 или 14 одсто, нека се само сети шта се дешавало на међународним финансијским тржиштима и како сада дебело плаћамо "јефтина" задуживања у доларима или еврима из ранијег периода. Дугорочно би, наравно, најбоље било да држава нема повећани дефицит, па би се смањила и потреба за додатним финансирањем.

- Курс је слика и прилика свега што се дешава у Србији и надам се да представници извршне власти схватају да, када критикују курс, критикују у ствари сами себе због онога што нису урадили. Курс ће бити стабилан, што никако не значи и фиксиран, а Народна банка ће, као и до сада, стварати услове да девизно тржиште нормално функционише.

Закон о информисању пролази уз помоћ ПУПС-а

Закон о информисању биће усвојен у петак тврде у ДС-у и Г17 плус. Представници ове две, али и свих других странака из парламентарне већине одбацују приче о томе да Г17 плус уцењује коалиционе партнере ускраћивањем подршке осталим прописима ако не прође овај закон.

Опозиционари су убеђени да закон неће добити потребну већину уколико сви који су рекли да га неће подржати, укључујући СПС, ПУПС и ЈС дођу на гласање. А сви одборници опозиције, осим ЛДП-а, најављују присуство у пуном саставу.

Сузана Грубјешић, шеф посланичке групе Г17 плус, одбацила је наводе како уцењују коалиционе партнере тако што неће гласати за остала 23 закона уколико не прође закон о информисању.

„Видећете да ће у петак измене закона о информисању бити изгласане. Сви који сада говоре да су против, при том мислим на ПУПС, нека кажу могу ли да гласају супротно одлуци свог председника странке, Јована Кркобабића, који је гласао за закон на седници владе", поручује Сузана Грубјешић.

Поводом најава опозиције да ће сви бити присутни на гласању, Грубјешићева понавља: „Хајде да то проверимо у петак".

Представници ПУПС-а, који су до јуче тврдили да ће бити у сали и гласати против закона, почели су да мењају став. „На почетку смо заузели мало тврђи став, али су у међувремену извршене неке корекције закона, што даје могућност људима да се изјасне другачије, ако сматрају да закон треба усвојити. Оставили смо свима да сами одлуче како ће гласати, а ја ћу бити против", објашњава посланик ПУПС-а Константин Арсеновић.

Социјалисти, тврди Бранко Ружић, шеф посланичке групе СПС-а, нису променили став - биће уздржани. Он истиче да је закон знатно промењен од првобитно предложеног, али „ми ћемо бити уздржани, јер нам је важна принципијелност". И Драган Марковић Палма, лидер ЈС-а, тврди да ће три посланика ове странке гласати против „не мењамо став сваки дан".

Марковић је демантовао да је било притисака из Г17 плус да гласа за закон, тврдећи да је он за „Курир" само рекао како му је у зоолошком врту била буџетска инспекција, што је „Курир" пренео као притисак.

Опозиционари су, међутим, уверени да закон неће проћи, сви најављују пуно присуство у сали кад се буде гласало. Александар Мартиновић (СРС) каже да је било неформалних разговора са ДСС-ом и ЛДП-ом и „мислим да ће сви бити против". Свих 56 радикала биће на гласању. И 21 напредњак ће бити у сали, каже Томислав Николић и најављује да ће једном њиховом посланику, који је на одмору у Грчкој, бити организован повратак. Александра Јанковић (НС) каже да ће девет посланика НС-а, бити у пуном саставу, „јер је то питање части". И Милош Алигрудић, потпредседник ДСС-а, најављује присуство 21 посланика из његове странке и уверен је да закон неће проћи. Што се ЛДП-а тиче нико од јуче присутних у парламенту није желео да говорио о томе да ли ће гласати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво