Амнестија за војне обвезнике

Најављено доношење закона којим ће од кривичног гоњења бити амнестирани сви војни обвезници који имају 30 и више година, а нису на законом предвиђен начин одлагали војну обавезу у Србији. Министар Срећковић верује да је могуће постићи широки консензус о политици према расејању.

Министар за дијаспору Србије Срђан Срећковић најавио је за јесен доношење закона којим ће од кривичног гоњења бити амнестирани сви војни обвезници који имају 30 и више година, а нису на законом предвиђен начин одлагали војну обавезу.

"Велики број наших људи из дијаспоре није одлагао војну обавезу на законом прописан начин. Зато смо са Министарством одбране и Министарством правде постигли сагласност да у исто време са Предлогом закона о војној, радној и материјалној обавези на јесен пред Скуштину иде и Предлог закона о амнестији.

"То је знак добре воље и пружена рука према многим нашим младим људима у дијапсори, који ће на овај начин коначно моћи да регулишу свој статус и да потпуно безбедно долазе у своју земљу", рекао је Срећковић у интервјуу агенцији Бета.

Министар за дијспору је појаснио да ће усвајањем закона о амнестији бити повучене кривичне пријаве или суспендовани судски процеси против оних који нису на законом предвиђени начин одлагали војну обавезу, а који имају 30 и више година.

"У резервни састав, према Предлогу закона о војној, радној и материјалној обавези, биће аутоматски пребачени као и они који који су у складу са законом одлагали војну обавезу, а имају више од 30 година", додао је Срећковић.

"То је јако добра вест за десетине хиљада младих људи који су у међувремену постали успешни менаџери, утицајни људи који свакога дана чине велике напоре, не само да се успешно интегришу у земљама у којима живе, већ и да раде на побољшању имиџа наше земље",
рекао је Срећковић.

Министар очекује да ће велики број младих људи из дијаспоре након усвајања овог закона доћи у Србију, а да ће се неки од њих одлучити и да се дефинитивно врате.

"Ова заједничка акција Министарстава дијаспоре, одбране и правде је, такође, још један показатељ да држава Србија заиста одлучно мења политику према дијаспори", додао је Срећковић.

Широки консензус о политици према расејању

Као још један доказ позитивне промене политике Србије према дијаспори, Срећковић је навео и то што је Влада једногласно усвојила Предлог закона о дијаспори и Србима у региону, за који
министар очекује да ће такође бити на дневном реду Скупштине на јесен.

"Тим законом поставићемо темељ дугорочне политике која не сме да зависи од интереса политичких странака нити од тога које странке чине извршну власт. Верујем да је политика према расејању једна од оних тема око којих можемо да постигнемо широки консензус", рекао је Срећковић.

Према његовим речима, по усвајању закона уследиће конституисање свих институција које су њиме предвиђене, а чиме ће бити створена нормативна база за одговорну политику према дијаспори.

Срећковић је као посебно важно законско решење предвиђено овим Предлогом закона истакао оснивање Савета за Србе у региону, на чијем челу ће се налазити председник Републике, а у коме ће бити министар спољних послова, министар за дијаспору "и све релевантне институције
које су везане за вођење политике према Србима у региону".

Како је навео Срећковић, иза оснивања тог Савета стоји намера да се помогне Србима у земљама у окружењу у обезбеђивању њихових међународним стандардима загарантованих људских, грађанских и мањинских права са једне стране, а са друге стране стоји намера да се подстакну добросуседски односи и регионална сарадња.

Срећковић је истакао и да је држављанима Србије у дијаспори велики проблем представљала дуга процедура за издавање нових биометријских пасоша у дипломатско-конзуларним представништвима.

Зато је Министарство унутрашњих послова изашло у сусрет људима из расејања, којима је омогућено да приликом посете Србији, до краја године, по хитном поступку добију нове пасоше.

Према речима Срећковића, у наредних годину дана Министарство за дијспору ће, осим спровођења закона о дијаспори, радити на стратегији о развоју односа дијспоре и Срба у региону, а трудиће се да велику пажњу посвети и привредној сарадњи са дијаспором.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. авг 2009, 19:25) - anonymous [нерегистровани]

Srbin

Interesantno je da Srba ima malo. I ima nas sve manje. Dali stvarno treba da uzimamo tudja Drzavljanstva zbog Vojske? I tako opet nas sve manje i manje. Interesantno je da ja nesmem ici u Srbiju zato sto me jure zbog vojske. Jedan Albanac sa Kosova koji ima Srpski pasos sme. Zasto on sme a ja ne. Zasto on nemora u Vojsku a ja moram. Vidite koliko je sve supljo kao i ti vasi patriotski komentari. I jos nesto nije bas tako na zapadu kao sto vi zamisljate.
Puno pozdrava za Patriote

(уторак, 11. авг 2009, 22:36) - Miko [нерегистровани]

A sta sa onima koji imaju 28

U Njemackoj su obavezni do 22 god

(четвртак, 30. јул 2009, 17:17) - anonymous [нерегистровани]

A sta sa onima koji imaju 28

bravo care

(понедељак, 27. јул 2009, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

Vojska

Pa da.. ako je meni crkla krava najbolje resenje je da crkne i komsijina!

(недеља, 26. јул 2009, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

A sta sa onima koji imaju 28

Pa vidis DRUZE !!!! Ako ja sluzim vojni rok u vojnom zatvoru ,ko ce imati jacu psihu ! Ja koji sam bio na tretmanu u zatvoru ili onaj koji je skupljao pikavce i papirice po poligonu !

(недеља, 26. јул 2009, 13:02) - Pedja [нерегистровани]

Zoran Minhen

Druze skupljao sam i ja lisce i ciklice od cigarete i sta sad, da se stidim toga? Bojis je takvih obaveza? Osecaj koji imas kada polazes zakletvu je bruka, druzenje za ceo zivot, svaki dan u pesku blatu na obuci ti samo jaca psihu i pravi valjanog neiskvarenog coveka od tebe a jos ako imas komandira cete koji moze samo uzor da ti bude hteces jos.
Kada se vratis u civilni zivot tek onda vidis kako je taj vojni rok super i kad god te muci neki problem samo ces reci ne mozete me unistiti jer me niste ni stvorili a tu lekciju si u vojsci naucio.

(недеља, 26. јул 2009, 09:25) - anonymous [нерегистровани]

A sta sa onima koji imaju 28


Pitas "za ciju Srbiju i za ciju vojsku da sluzis". E pa bratac, ako ne znas za ciju zemlju onda se ne pojavljuj u toj zemlji ako je ne osecas kao svoju. I neces imati nikakvih problema. Dakle lepo je doci "na zezanje" u Srbiju, a kada ta ista Srbija trebada se brani i sluzi onda vas nigde nema. Svaka zapadna i "demokratska" drzava zahteva od svojih drzavljana sluzenje vojnog roka i sprovodi rigorozne kazne protiv onih koji izbegavaju vojnu obavezu. To sto je vojni rok u zemljma NATO pakta privremeno ukinut je druga stvar. Dakle svima koji izbegavaju vojnu obavezu zelim prijatan boravak u vojnim zatvorima.

(недеља, 26. јул 2009, 08:20) - anonymous [нерегистровани]

Zoran Minhen

Ja sam bio u vojsci 1997 i mislim da je to cisto gubljenje vremena. Ne samo da nisam pronaso sam sebe nego sam godinu dana skupljao lisce i cupao korov. Moguce i da neki nosi i lepe uspomene iz vojske, ali koliko je takvih?
A i svi smo svedoci da jacina vojske ne znaci i sigurno dobijanje rata...

(недеља, 26. јул 2009, 03:31) - Goran [нерегистровани]

Zoran Minhen

Zamislite koliko stete trpi Srbija svake godine kad najsposobniji momci, umesto da uce ili rade nesto korisno sede po kasarnama. A tek koliko oficira, i raznih sluzbi da opsluzi sve to. Ako se stavi na papir vrednosni iznos ovog realnog gubitka radnog sposobnih, pa se na njega doda budzetski iznos troskova, ne treba biti mnogo pametan pa videti da bi mnogo pametnije bilo imati malu profesionalnu vojsku sa mogucnostima da bude najmodernija snaga. Kao sto neko rece ovo je 21-vi vek i treba stvari racionalizovati. A ratove treba izbegavati. Posebno ako se namerava u NATO, a izbora nam i nema (u EU moramo hteli ne hteli, a osnivac i zastitinik joj je NATO, te ne moze se biti u jednom bez drugog), pa nema smisla terati civile da sluze eventualno u NATO-u jer to nije slucaj ni u jednoj NATO clanici. Ko hoce neki izvoli-profesionalno za drzavu Srbiju i NATO. Milsim da to nije los koncept kao i svaki drugi posao. A identitet na drugi nacin braco, crkva, skola, folklor, obicaji....ima mnogo nacina, a uzrastanje u kuci i dobroj i naprednoj Srbiji bez droga, pronografije i drugih posasti post-civilizacije...
Vlada treba korak dalje da napravi i da to ubrza, mnogo mladih sirom sveta hoce da bude deo srpske obnove, treba im/nam omoguciti, a ne da strahujemo od nekih granicara da li smo na nekom spisku za vojsku.
pozdrav iz Amerike

(недеља, 26. јул 2009, 01:29) - Ljubomir [нерегистровани]

Zoran Minhen

I ja sam mislio da je sluzenje vojnog roka gubitak vremena i sta vec...i o civilnom sluzenju sam razmisljao,ali otisao sam u vojsku odsluzio i toliko mi se svidelo da sam otisao i na kurs za desetara,ljudi to je nesto najlepse sto ce vam se desiti u zivotu od malo lepsih stvari,da mogu opet bi isao :)