Ванредне мере због поплава

Због изливања река, у Мачванском и Колубарском округу проглашене ванредне мере одбранe од поплава. У лозничком крају Јадар пробио насип у селу Јелав и поплавио петнаестак кућа. Евакуисана најугроженија домаћинства. Вода почела да се повлачи.

У Мачванском и Колубарском округу проглашене су ванредне мере одбранe од поплава, због изливања река на појединим водотоковима.

У општини Уб, ситуација због изливања река и даље је драматична, проглашено је ванредно стање.

Начелник Штаба за борбу против елементарних непогода општине Уб, Бранислав Сарић, рекао је да се на територији општине Уб битка са воденом стихијом води већ 48 сати, јер је за само 36 сати пало 180 литара воденог талога по квадратном метру.

Излиле су се реке Уб, Тамнава, Грачица и поплавиле неколико хиљада пшеничних и кукурузних поља, пластенике са поврћем који пливају по води.

"Ово су највеће поплаве у историји Тамнаве", каже Сарић и додаје да се под водом нашла територија 21 села, а директно је угрожено више од 300 домаћинстава у варошици Уб и селима.

Варошица Уб била би под водом, да током прошле ноћи и јутрос није извршено пробијање корита реке Уб, вода испуштена у језеро и рибњак и направљени пропусти низводно од реке.

Река Уб данас се повукла у корито, али је и даље око стотину кућа у вароши под водом, а три регионална пута затворена су за саобраћај. Вода за пиће допрема се цистернама.

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић посетио је неколико поплављених села у општини Уб и обећао помоћ државе.

Поплављено је 21 село изливањем река Тамнаве, Убаче, Грачице, Кленовице, Вукодраже, Кладнице, Бањанкуше и Јошевачке реке.

Љајић је рекао да ће Влада, у оквиру расположивих средстава, помоћи поплављеним подручјима и навео да је неопходно регулисати тренутно нерегулисане водотокове како се сличне штете убудуће не би дешавале.

Због наглог пораста притока Западне Мораве, угрожено је и неколико села у околини Краљева.

Јадар пробио насип

И у лозничком крају наставља се борба са воденом стихијом. Јадар је јутрос пробио насип у селу Јелав и поплавио 15 домаћинстава, чији су становници евакусани.

Центар за обавештавање за Мачвански округ саопштио је да се река повлачи у корито. Према мерењима од 13 часова ниво Јадра у доњем току, код моста у Јелаву, износио је 344 сантиметра што је за 86 сантиметара мање него прошле ноћи када је био врх поплавног таласа.

У лозничком крају је јуче проглашена ванредна одбрана од поплава, а на спасавању угроженог становништа су ангажоване ватрогасне екипе из Новог Сада, Шапца и Лознице.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да је највећа брига како да се људски животи не доведу у опасност и додао да покушава да се спасе имовина.

"Припадници сектора за ванредне ситуације даће све од себе да се накупљена вода касније испумпа, јер тренутно не постоје услови за дејствовање нашом опремом", рекао је начелник одељења у сектору за ванредне ситуације МУП-са Србије Саша Ранчић.

Дачић:Јединице МУП-а спремне да помогну

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић обишао је поплављена подручја у обреновачкој општини и истакао да ће припадници Ватрогасно-спасилачких јединица ту остати док год буде потребна помоћ људима угроженим поплавама.

Дачић је приликом обиласка села Пољане оценио да је неопходно формирати каталог "црних тачака" у Србији на којима може доћи до било које елементарне неопогоде како би се правовремено реаговало.

Он је нагласио да је тренутно најважније да буду спасени људски животи и да се обезбеди помоћ у храни и лековима онима који су најугроженији.

"Наше јединице ће остати у Пољанама све док постоји потреба и иако се у наредна два дана очекује смањење водотока, морамо бити на опрезу", рекао је Дачић.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да су место Пољане као и околна насеља Конатица и Дражевац тренутно најугроженији од поплава у Србији.

Опасност и од подземних вода

Од изливања реке Пештан поплављено је 135 домаћинстава са око 400 особа, као и више од 2.000 хектара ораница, прецизирао је Марић, напомињући да су до сада евакуисане две особе а да ће током вечери бити допремљена храна за стоку.

У општини Нова Црња од 26.000 хектара обрадивих површина више од половине угрожено је подземним водама.

Усеви на појединим њивама су потпуно уништени, па на 3.000 хектара под пшеницом неће бити жетве.

Према процени општинске комисије најпре град, а сада и подземне воде нанеле су штету од око 750 милиона динара.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво