Школовање лекара под лупом

Лекаре у Србији школују сви државни факултети медицине и ВМА, а у процесу акредитације је и једини приватни универзитет. Ако буду усвојене измене Закона о високом образовању, Влада би могла да пропише посебне услове образовања у професијама које имају посебан значај.

Акредитовани факултети за школовање лекара у Србији јесу сви Медицински факултети државних универзитета у Србији и Војномедицинска академија, а у току је поступак акредитације јединог приватног универзитета у земљи.

Изменама и допунама Закона о високом образовању, ако буду усвојене, Влада би убудуће могла да пропише посебне услове образовања у професијама које имају посебан значај, као што је медицина.

Посебни услови подразумевају посебне стандарде који морају да се испуне, рецимо: простор, број доктора наука који предају студентима, укупан број студената, међународну репутацију институције.

Медицински факултет у Београду ове године уписује 450 буџетских и 50 самофинансирајућих студената, док је број академаца страних држављана, неограничен.

"Медицина не може толико много да се промени као други факултети. И даље су наше књиге највеће, најобимније, па онај ко воли нек' изволи", рекла је студенткиња Медицинског факултета у Београду Бојана Ћатић.

Александра Бјеговић, такође студент Медицинског факултета у Београду, каже да би било боље да има више праксе из клиничких предмета, али да то долази на вишим годинама студија.

Европска комисија је, 2005. године, прописала посебне стандарде за студије медицине, па код нас за здравствене специјализације стандарде прописује Министартво здравља.

Један од стандарда је да интегрисане студије медицине треба да трају 5.500 часова или шест година и да се морају одвијати у оквиру универзитета, а не у неким посебним високим школама или у другим облицима студија.

ВМА у систему Универзитета одбране

Медицински факултет ВМА биће интегрални део Универзитета одбране и ове године уписује 25 кадета, односно студената. Министарство одбране обезбеђује све трошкове школовања. Свако од студената има свог ментора.

"Имамо потребу да школујемо оне које ћемо ми у систему водити, како ми то кажемо, каријери, омогућити им да одмах по завршетку студија добију посао", рекао је начелник Војномедицинске академије генерал мајор Миодраг Јевтић.

"Студенти ће једно време да раде у примарној здравственој заштити и након тога ће у својој каријери напредовати у складу са својим интересом и могућностима, у складу са потребама система и наравно у складу са резултатима које оставрују током службе", рекао је Јевтић.

У Акредитационој комисији кажу да су у научном пољу медицине акредитовани сви државни факултети медицине, стоматологије и ветерине. У поступку акредитације, односно под актом упозорења је приватни Амерички медицински факултет (US Medical school) , који је тражио продужетак времена за достављање документације по акту упозорења.

"У овом случају, њихова документација доћи ће најпре комисији за акредитацију, овој или некој другој, када се за то стекну услови, односно када они сматрају да су испунили све услове који су од њих у решењу о акту упозорења затражени", рекла је члан Акредитационе комисије Душица Павловић.

Једини приватни факултет нада се позитивном исходу акредитације. У ту школу годишње се упише 50 лекара и 80 психолога. Проблем  су им, како кажу, наставне базе, јер сарађују само са приватним клиникама у земљи, па студенте на праксу воде у Црну Гору и у Немачку. Иначе, та установа је члан по уговору Европског универзитета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво