Мање у буџет, исте школарине

Ресорни министри и представници Универзитета договорили су се да фукултети у буџет издвајају 12,5 одсто сопствених средстава, уместо 40 одсто како је било предвиђено ребалансом буџета. Школарине остају на прошлогодишњем нивоу.

Споразумом о финансирању науке и високог образовања, потписаним у Београду, предвиђено је да цене школарина на факултетима остану на прошлогодишњем нивоу.

Факултети у Србији ће уместо 40 одсто сопствених прихода, како је предвиђено Законом о ребалансу буџета, издвајати 12,5 одсто.

Спразум су у Влади Србије са представницима државних универзитета потписали министри науке, просвете и финансија Божидар Ђелић, Жарко Обрадовић и Диана Драгутиновић и председник Националног савета за високо образовање Срђан Станковић.

"Факултети ове године неће моћи да повећају школарину и она ће остати на прошлогодишњем нивоу, а онима који то буду учинили биће одузето 40 одсто сопствених прихода", прецизирао је Ђелић.

Објаснио је да сви сопствени приходи које су факултети остварили пре ступања на снагу Закона о ребалансу буџета остају тим установама, а та мера се не односи на међународне уговоре факултета и уговоре о донацијама, као и додатне техничке детаље који ће бити усагласени у моменту када Министарсто финансија предложи ову меру Влади Србије.

Прошле године сопствени приходи факултета чинили су трећину укупних прихода. Од те мере у буџет ће се, у просеку, слити два одсто укупних овогодишњих прихода високошколских установа.

"Не ради се о значајним средствима, али је важно што су факултети и институти показали солидарност у овој тешкој буџетској години за нацију", рекао је Ђелић наглашавајући да факултети имају различите услове рада и финансирања.

Ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић нагласио је да је споразум изнуђен и да ће се факултети трудити да не угрозе квалитет наставе и да мера не иде "преко леђа" студената, као и да је важно што су споразумом изузети међународни уговори и донације.

Радна група наставиће рад како би у септембру изложила Влади предлог новог модела финансирања високошколских и научних установа у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво