Торнадо у Сомбору

У селу Градина крај Сомбора, у среду после подне појавила се пијавица, односно, торнадо.

Пијавица, односно торнадо, у среду после подне погодио је село Градина у околини Сомбора, јавила је Радио-телевизија Војводине.

Прецизних података о штети још увек нема, али се напомиње да је у Градини на једној кући пијавица однела пола крова и исчупала двадесетак бандера, пише сомборски интернет портал Soinfo.org.

Метеоролог Ђорђе Картум из Радарског центра "Бајша", након што је погледао снимке, рекао је за сомборски портал да се несумњиво ради о торнаду, како га зову у Америци, али није могао прецизно да процени његову снагу.

Картум је изјавио да се такве појаве у Србији догађају врло ретко и да су краткотрајне, што практично спречава њихово изучавање.

Он је рекао да је њихов радар у то време показивао нестабилно време у Сомбору и појаву кумулунимбуса, односно олујних облака.

Између свих вртложних ветрова нема неке претеране разлике у погледу изгледа и снаге, али се разликују у величини, тј. пречнику вртлога. Деле се на морске пијавице, копнене пијавице (тромбе) и торнадо.

Тромбе су мање-више редовна ствар и обично су доста слабе. Међутим, било је случајева да су развиле довољну снагу да преврну аутомобил и направе поприличну штету.

Торнадо настаје различитим физичким процесима у атмосфери, а за настанак торнада је потребно неколико услова, као што су нестабилност атмосфере, механизми подизања и влага у средњим и доњим деловима атмосфере.

Највише торнада имају Сједињене америчке државе, око 1.200 годишње, што је четири пута више него на тлу Европе, што се дешава због специфичне географије тла северно-америчког континента, на којем мањкају високе планине које би спречиле мешање топлих и хладних ваздушних струја.

У Европи торнада највише има у Великој Британији. Претпоставља се да је један од разлога и Голфска струја.

Торнада и пијавица у Европи има заиста много, нарочито у топлој половини године, од Финске до Малте и од Русије до Португала.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво