Помоћ поплављеним подручјима

Држава дужна да помогне свим грађанима, рекао председник Србије Борис Тадић обилазећи поплављена подручја у општинама Лесковац и Алексинац. У посети и министри Ивица Дачић и Расим Љајић.

Обилазећи поплављено насеље Бобиште у општини Лесковац, председник Србије Борис Тадић рекао је да је држава дужна да помогна свим грађанима и да грађани морају да знају да држава брине о њима.

"Хоћу да преузмем одговорност и за ову владу али и за претходне како бисмо решили проблеме и оставили будуће генерације без њих", рекао је председник Тадић и  додао да проблем у поплављеним подручјима није решен деценијама, а да у решавању тог проблема не сме бити фаворизованих.

"Не сме да се дешава да неко добије помоћ зато што има неку везу, а да онај ко нема везу не добије помоћ, као и да општине које воде странке опозиције не добију помоћ, а оне које воде странке владајуће коалиције добију", рекао је Тадић и додао да ово није тренутак за поделе.

Председник је рекао да је поплава која је погодила насеља у околини Лесковца последица нечијег "јавашлука, лењости и неодговорности" и поручио да ће одговорни за нечишћење одводних канала бити кажњени.

Током посете насељу Бобиште у коме је поплављено око хиљаду домаћинстава, предсеник Тадић је  рекао да не постоји рационално објашњење зашто одводни канал није чишћен пола века и додао да ће за неколико месеци доћи да види шта је по том питању учињено.

Председник Тадић обишао је поплављене куће у село Витковац у општини Алексинац, а грађанима који су претрпели штету због изливања Јужне Мораве поручио да морају да буду солидарни у тешким тренуцима.

Водна инфраструктура приоритет

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је изградња насипа, канала и водопропуста важна колико и изградња путне инфраструктуре и најавио да ће пројекти водне инфраструктуре у наредним годинама имати приоритет.

Тадић је навео да је за пропусте који су довели до поплава одговорни и држава и појединци који нису на прави начин одржавали канале и бедеме, и додао да насип у селу Витковац мора да се изгради.

У обиласку угрожених подручја су и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и министар рада и социјалне политике Расим Љајић, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић и начелник сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић.

Министар полиције Ивица Дачић је одао признање свим припадницима Сектора за ванредне ситуације који су задужени за спасавање.

"На жалост ми не можемо отклонити узроке. Сигурно је да они који су задужени за те области треба да у наредном периоду поведу рачуна о чишћењу свих канала и прављењу бедема", рекао је Дачић.

Начелник Сектора Министарства унутрашњих послова Србије за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је на територији Србије ситуација на поплаваљеним подручјима у потпуности стабилизована.

Влада Србије јуче је одлучила да упути финансијску помоћ од укупно 39 милиона динара градовима и општинама погођеним поплавама.

Према тој одлуци, Зајечар ће добити финансијску помоћ од 12 милиона динара, Лесковац 13 милиона, а Алексинац седам милиона динара.

За Прокупље је Влада издвојила три милиона динара помоћи, за Краљево два милиона, док су Крушевац и Гаџин Хан добили по милион динара.

Влада Србије је одлуку о овој првој финансијској помоћи донела са циљем да се помогне породицама чији су стамбени објекти претрпели највише штете и ублаже последице настале у поплавама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво