Свака шеста смрт повезана са пушењем

Свака шеста смрт у Србији повезана је са пушењем цигарета. Не постоји безбедан ниво изложености дуванском диму, рекао је министар здравља Томица Милосављевић и позвао све режисере и друге уметнике да забране пушење цигарета током позоришних представа у Србији.

Министар здравља Томица Милосављевић упозорио је да не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму и изнео забрињавајући податак да је у Србији свака шеста смрт повезана са пушењем. 

На скупу "Дуван и трошкови здравственог система у Србији", Милосављевић је рекао да 43 одсто узорка смрти од малигних болести повезано са дуваном.

"У свету се 3,6 одсто друштвеног производа годишње губи због дувана. Радници који пуше су мање продуктивни од непушача и у просеку су годишње два дана више на боловању", навео је Милосављевић.

Министар је додао и да су директна последица пушења по трошкове здравственог система чешћи и дужи боравци пушача у болницама.

"Најадекватнија мера у контроли дувана је повећање цена, а подаци говоре да, кад се цене цигарета повећају за десет одсто, учесталост пушења се краткорочно смањује за 2,5 до 5 одсто, а дугорочно за пет одсто", рекао је Милосављевић.

Према његовим речима, цигарете немају негативних ефеката због забране пушења, а међу позитивним су мањи трошкови здравствене заштите, као и мањи трошкови одржавања објеката.

"Аргумент угоститеља да забраном пушења у ресторанима губе муштерије није тачан, јер ће тада њихови редовни гости постати непушачи који до тад нису долазили због дуванског дима", оценио је министар.

Милосављевић је подсетио да су у Србији цигарете много јефтиније у односу на друге земље и навео да се годишње прода више од милијарду пакли.

Министар здравља је позвао све режисере и друге уметнике у Србији да забране пушење цигарета током позоришних представа.  Једнодневом скупу, поред представника Министарства здравља, присуствују и произвођачи дувана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво