Свака шеста смрт повезана са пушењем

Свака шеста смрт у Србији повезана је са пушењем цигарета. Не постоји безбедан ниво изложености дуванском диму, рекао је министар здравља Томица Милосављевић и позвао све режисере и друге уметнике да забране пушење цигарета током позоришних представа у Србији.

Министар здравља Томица Милосављевић упозорио је да не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму и изнео забрињавајући податак да је у Србији свака шеста смрт повезана са пушењем. 

На скупу "Дуван и трошкови здравственог система у Србији", Милосављевић је рекао да 43 одсто узорка смрти од малигних болести повезано са дуваном.

"У свету се 3,6 одсто друштвеног производа годишње губи због дувана. Радници који пуше су мање продуктивни од непушача и у просеку су годишње два дана више на боловању", навео је Милосављевић.

Министар је додао и да су директна последица пушења по трошкове здравственог система чешћи и дужи боравци пушача у болницама.

"Најадекватнија мера у контроли дувана је повећање цена, а подаци говоре да, кад се цене цигарета повећају за десет одсто, учесталост пушења се краткорочно смањује за 2,5 до 5 одсто, а дугорочно за пет одсто", рекао је Милосављевић.

Према његовим речима, цигарете немају негативних ефеката због забране пушења, а међу позитивним су мањи трошкови здравствене заштите, као и мањи трошкови одржавања објеката.

"Аргумент угоститеља да забраном пушења у ресторанима губе муштерије није тачан, јер ће тада њихови редовни гости постати непушачи који до тад нису долазили због дуванског дима", оценио је министар.

Милосављевић је подсетио да су у Србији цигарете много јефтиније у односу на друге земље и навео да се годишње прода више од милијарду пакли.

Министар здравља је позвао све режисере и друге уметнике у Србији да забране пушење цигарета током позоришних представа.  Једнодневом скупу, поред представника Министарства здравља, присуствују и произвођачи дувана.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 28. апр 2009, 18:34)
anonymous [нерегистровани]

zabrana

Pa zasto legalizujete i prodajete nesto sto je smrtonosno a ovamo se kao borite protiv toga.