Велике штете од поплава

Река Рашка и све њене притоке излиле су се читавим водотоком. Црни и Бели Тимок су се повукли у корито. У најугроженијим зајечарским насељима још има кућа под водом. Штета огромна, а помоћ свакодневно стиже.

Због наглог топљења снега кише која је падала 15 сати, река Рашка и све њене притоке излиле су се читавим водотоком.

За сада је поплављено више од 100 хектара плодног земљишта и много помоћних објеката у насељима, од којих је најугроженије Постење код Новог Пазара.

Река Рашка је пробила више од 100 метара насипа на улазу у Нови Пазар, а како РТС-у потврђено из градског Штаба за одбрану од поплава, штета се отклања.

Црни и Бели Тимок су се повукли у корито. После 11 дана у најугроженијим зајечарским насељима још има кућа под водом. Тамо где се вода повукла људи расчишћавају куће. Штета је огромна, а помоћ свакодневно стиже.

Начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да су надлежне екипе и даље у приправности, јер се у наредном периоду очекује киша.

Марић је истакао да су у Сектору МУП-а за ванредне ситуације повукли део људи са подручја Зајечара, што говори да се ситуација постепено мења на боље.

Према његовим речима, џакови који су постављени на бедеме дуж тока Тимока и код Гамзиградске бање издржали и да се стално ојачавају.

Марић је рекао да је стање код Костолца стабилно и да су постављени насипи издржали и најавио обилазак надлежних екипа тог подручја. Он је истакао да се прати и ситуација код Алексинца и потврдио да се Дунав више не излива код Радојева и да није није било "ескалације водостаја" Саве код Шапца.

Марић је раније рекао да су потребна огромна финансијска средства и да је последице поплава могуће предупредити благовременим предузимањем мера заштите за све водене токове.

Нови Закон о ванредним ситуацијама 

Начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације подсетио је да ће у јулу ступити на снагу нови Закон о ванредним ситуацијама, који намеће обавезе локалној самоуправи у области реаговања у ванредним ситуацијама, што представља први важан корак у њиховом спречавању.

Марић је оценио да се дуго није улагало у одржавање водотокова, због чега ће се у наредним годинама у тој области и у бедеме много више средстава улагати.

Обилне падавине проузроковале су штету у више насеља у области Прокупља и Новог Пазара, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

У Прокупљу, општина Житорађа, услед обилних падавина током ноћи, у селу Ђакус угрожено је седам кућа, у селу Пејковац 10 домаћинстава и 50 хектара обрадивог земљишта, у селима Самариновац и Држановац по 50 хектара ораница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво