Читај ми!

Дачић у Бечу о безбедности новинара: Србија ће наставити да ради на ојачању система заштите

Министра спољних послова Ивице Дачића на конференцији под називом "Безбедност новинара: заштита новинара у циљу заштите демократије" изјавио је да ће Србија наставити да активно ради на ојачању националног система заштите, мониторинга и извештавања када су у питању угрожена права, заштита и безбедност новинара.

Ивица Дачић је на скупу, који је посвећен безбедности новинара, подсетио да је пре скоро десет година у Бечу, усвојен је Акциони план Уједињених нација о безбедности новинара.

"Србија слободу медија види као један од значајних делова свог државног идентитета и демократског капацитета. У пуној институционалној форми и у потпуности смо посвећени осигуравању свих услова за несметан рад и развој новинарске професије", навео је Дачић, преноси се у саопштењу.

"Додао је да у том смислу, на националном нивоу, Влада израдила одговарајућу Медијску стратегију у циљу хармонизације са међународним стандардима у области јавног информисања и медија.

Желим да укажем и на наше напоре на имплементацији Стратегије развоја система јавног информисања за период 2020-2025. године. Поменута стратегија, уз анализу постојећег стања у области безбедности новинара, дефинише и конкретне мере и препоруке за побољшање укупних услова за рад новинара и медијских радника", рекао је Дачић.

О Комисији за истраживање убиства новинара

Подсетио је да је Србија уједно и члан Глобалне коалиције за медијску слободу, као и да лично у свом претходном мандату у име Србије потписао Заједничку декларацију о медијским слободама Global Pledge on Media Freedom на конференцији у Лондону.

"Нажалост све државе света, па и Србија, имају лоша искуства у погледу безбедности медијских радника. Застрашивања, напади, па чак и убиства новинара представљају посебан проблем са којим се суочавамо", навео је Дачић.

Према његовим речима, Србија је овом проблему озбиљно приступила формирајући Kомисију за истраживање убистава новинара, јер је од посебне важности да овакви случајеви буду под посебном пажњом законодавства, као и да се уложе сви могући напори како не би остали неразјашњени.

"Морамо имати у виду и све значајнију улогу Интернета, као и тендеције манипулисања у пласирању истинитих информација. На глобалном нивоу се суочавамо са огромним изазовима. Посебно је важно уочити да свака наша реакција мора имати посебан сензибилитет и одржати равнотежу између слободе изражавања, заштите приватности и у крајњој линији саме безбедности, како новинара, тако и јавног мњења, као коначног корисника информација", навео је Дачић.

Рекао је и да су усмерил додатну енергију у заштиту новинарки, посебно на Интернет платформама.

"Влада Србије је донела Програм за оснаживање жена у области информационо комуникационих технологија, где су осим ученица и студенткиња, у циљну групу укључене и медијске посланице - новинарке", истакао је Дачић.

Активна СОС линија 

Министар је рекао и да је у циљу правовременог реаговања и сузбијања свих видова застрашивања, активирана и хитна СОС линија за пријављивање претњи и напада на новинаре која је доступна 24 сата.

"Србија придаје посебан значај имплементацији Агенде 2030 и циљевима одрживог развоја. Укључили смо у припрему стратешких и акционих документа у области информисања и медија широк круг чинилаца, који поред ресорних институција чине и новинарска и медијска удружења, али и цивилни сектор. Високо ценимо саветодавну и техничку помоћ и допринос Мисије ОЕБС и Делегације ЕУ која се огледа у ангажовању међународних експерата", рекао је Дачић.

Истакао је да су поменути резултати искорак у савладавању свих изазова, као и да је неопходно на националном и међународном плану уложи додатне напоре у оснаживању интегритета медијског простора и безбедности свих његових учесника.

"Уверавам вас да можете рачунати на Србију као поузданог партнера", навео је Дачић.

Према његовим речима, Србија ће наставити да активно ради на ојачању националног система заштите, мониторинга и извештавања када су у питању угрожена права, заштита и безбедност новинара, као и да учествује и подржава иницијативе, коалиције и партнерства у међународним телима надлежним за ову проблематику, закључује се у саопштењу министарства.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се