Мировне операције корисне за државу

Учешће припадника Војске Србије у мировним операцијама УН, у много већем обиму него сада, није интерес само система одбране, већ је то државни интерес усмерен ка јачању нашег спољно-политичког капацитета, рекао министар одбране Драган Шутановац.

Министар одбране Драган Шутановац рекао је да је Влади Србије предат Нацрт закона о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Србије. 

"Учешће припадника Војске Србије у мировним операцијама УН, у много већем обиму него сада, није интерес само система одбране, већ је то државни интерес усмерен ка јачању нашег спољно-политичког капацитета", истакао је Шутановац у интервјуу Танјугу.

Министар је указао да је "велики део критичара таквих активности својевремено подржавао Јосипа Броза Тита, а заборављају да се у периоду његове власти у току само једне године на Синају смењивало око 1.700 припадника тадашње ЈНА".  Тада је некадашња држава имала највећи спољнополитички капацитет у историји постојања.

"Сматрам да би се једним великим делом историја Србије променила да смо у протеклом периоду узели озбиљније учешће у мировним операцијама", рекао је Шутановац.

Прошле године су за мировне операције сертификовани припадници медицинског тима са Војномедицинске академије. Један тим је већ био на припремама у Норвешкој.

Министар одбране је назначио да ће припадници нашег система одбране "бити спремни већ током ове године да учествују у мировним операцијама у складу са одлукама надлежних органа".

О развоју односа Србије и НАТО

Осврнувши се на активности у оквиру програма Партнерство за мир, Шутановац је рекао да Србија још увек нема отворену канцеларију при НАТО-у и успостављену мисију, изражавајући очекивање да ће у овој години та мисија бити и отворена.

"То није само проблем Министарства одбране, то је заједнички проблем Министарста спољних послова и Министарства одбране", рекао је Шутановац.

Подсетио је да је почетком октобра прошле године потписан спразум о безбедности информација са НАТО, након чега је, уз одређене техничке тешкоће, почео процес отварања Мисије.

Према његовим речима, наша тежња, као и свих они који имају мисије, а нису чланице НАТО, је да она заступа интересе државе Србије, система одбране и да учествује у раду многобројних ускостручних комитета Алијансе.

На питање о развоју односа Србије и НАТО, чија је војна интервениција против тадашње Југославије и Србије почела у марту пре десет година, Шутановац је рекао да је "то трагичан дан, када је НАТО урадио нешто за шта апсолутно нико у Србији нема разумевања".

"Без обзира на осећања која изазива подсећање на ту операцију, ми морамо да се крећемо напред. Неприродно је да су Велика Британија и Немачка много брже развијале међусобне односе након Другог светског рата, него што ми успевамо да развијемо односе са НАТО", каже Шутановац.

Међу припадницима Војске преовладава мишљење "да морамо да размењујемо знање, искуства и вештине и да заједно вежбамо са припадницима Алијансе - једног од највећих и најјачих система у свету", каже Шутановац.

У септембру ће поводом сто година ваздухопловства у Србији бити организован велики међународни аеромитинг на аеродрому Батајница у циљу популаризације како војничког позива тако и ваздухопловства.

"Циљ је да прикажемо грађанима Србије да те војске и пилоти више нису непријатељски настројени према Србији и српском народу и мислим да је то велики искорак у правцу стварања нових односа који морају да буду на реалним основама у 21. веку", закључио је министар одбране Драган Шутановац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво