Читај ми!

Отворена нова зграда КЦС – нова кула на 12 спратова, са 825 кревета и 34 операционе сале

Нова реконструисана кула Клиничког центра Србије, са 86.000 квадратних метара, отварила је своја врата, у присуству председника Александра Вучића који је констатовао да је ово здравствена установа са инструментима и опремом најновије генерације. Он је рекао и да ће у новом Клиничком центру бити запослено још 400 лекара.

Највећа и најсавременије опремљена здравствена установа – нова кула Клиничког центра Србије, има 12 спратова и укупно 825 болничких кревета: 231 кревет биће на јединици интензивне неге, 547 кревета на јединици полуинтензивног лечења и 47 кревета у болници за дневно лечење.

У нову кулу КЦС, површине 86.000 квадратних метара, уложено је 260 милиона евра, а очекује се да ће за седам дана примити и прве пацијенте.

Александар Вучић је обишао нову зграду, и констатовао да је ова здравствена установа опремљена инструментима и апаратима најновије генерације.

"Нови Клинички центар Србије у Београду је бољи од свих у региону, на простору бивше Југославије, али и шире на истоку, већи и модернији и са најбољом могућом опремом", рекао је Вучић.

Председник је, на отварању Клиничког центра, не кријући задовољство завршеним радовима, рекао да је у КЦС уложено чак 260 милиона евра, наводећи да ће бити и нових улагања у здравство.

"Овај ће бити бољи од свих у региону, и шире. Све због чега смо слали наше људе у Солун, Истанбул, Беч више неће бити потребе, јер имамо сву опрему, најмодерније скенере, рендгене, магнетне резонанце, све је дигитализовано… Ово ће значити много за све пацијенте из Србије, јер није овај Клинички центар само за Београд", рекао је Вучић.

Навео је да ће у новом Клиничком центру бити запослено 400 нових лекара, истичући да, иако је то дугорочни удар на буџет, држави најважније здравље грађана.

"Сматрамо да је здравље од пресудног интереса и значаја", истакао је председник.

Вучић је рекао да ће сутра видети приходе за фебруар, јер су расходи били енормни, и ако буду добри као 15. фебруара, онда са радошћу може рећи да се запошљавање 400 нових лекара неће посебно осетити.

На питање шта ће бити са старим зградама Клиничког центра он је истакао да не зна које ће клинике прећи у нову.

"Неке прелазе у целини, а са неким је то теже. Неки су озбиљни разлози, од чекања да се заврши друга фаза да се преселе, а негде имате питање колико канцеларија неко жели да има. Све ситније дечје болести ћемо превазићи и уредићемо цео простор Клиничког центра на најбољи начин, да део зграда ослободимо и видимо шта да учинимо са њима", објаснио је он.

Вучић је рекао да је циљ да се направи мања гужва и већа проходност за грађане.

"Најважније је да лекари и медицинске сестре имају најбоље услове за рад, а пре свега пацијенти најбоље лечење", поручио је председник.

Директор Ургентног центра др Марко Ерцеговац рекао је да ће сада бити много лакше да се збрињавају све тешке трауме, будући да су у старој згради Ургентног центра била два места комплетно опремљена за такве случајеве, а сада их је овде 24.

"Много сам срећан, изградили смо КЦ у Нишу, сада КЦС… Следеће је ‘Дедиње 2’", рекао је Вучић.

Најавио је да се "Дедиње 2" отвара за петнаестак дана а затим и "Тиршова 2". 

Додао је да је за сада изграђено 640 гаражних места, али да ће паркирање бити проблем.

Министар здравља га је обавестио да ће у оквиру новог КЦС постојати и хелидром, на шта је Вучић најавио да ће у земљу свакако стићи нови хеликоптери.

Председник је затим обишао и просторију у којој се налази један од најмодернијих рендген апарата, где се уверио да заиста омогућава потпуну видљивост крвних судова, што значајно олакшава лекарима да утврде где се налази зачепљење.

Вучић је затим обишао и салу названу "роботик хирургија", а затим и простор интензивне неге.

Интензивна нега има укупно 231 кревет, а председник је обишао собу предвиђену за најтеже пацијенте на интензивној, где сваки кревет има свој "Дрегеров" респиратор, мониторе, све што је потребно.

Председник је нагласио да је све плаћено из буџета, осим мањег дела из кредита и то за изградњу, због чега је нарочито задовољан.

Ашанин: КЦС – највећа и најмодернија здравствена установа

"Данас је за запослене у Клиничком центру Србије историјски дан, јер се после више од пола века отвара нови КЦС", поручио је директор те здравствене установе др Милика Ашанин.

Ашанин је изразио захвалност и задовољство јер је, како каже, нови КЦС једна од највећих и најмодернијих болница, не само у Србији и региону већ и много шире, у Европи.

"Данас је за нас велики дан, историјски, празник. Данас смо преузели објекат са огромним болничким капацитетима, са најсавременијом опремом. Имаћемо три магнетне резонанце, шест скенера, 12 рендген апарата, али и опрему какву нико у региону нема", поручио је др Ашанин.

Он је навео да су то невероватне промене, те да нови Клинички центар не може да се пореди ни са чим.

"Болница је направљена по мери наших пацијената, који ће имати комфор бољи него што је био у целокупном српском здравству", рекао је др Ашанин, додајући да КЦС има и 244 двокреветне собе, које су опремљене најмодернијом опремом за праћење стања пацијената. 

За пацијенте су, у новој згради УКЦС, болничке собе опремљене по највишим светским стандардима, двокреветне собе са комплетном опремом за мониторинг.

Нова зграда опремљена је и са три магнетне резонанце, шест скенера, те 12 рендген апарата.

Поред председника Вучића, отварању су присуствовали и министар здравља Златибор Лончар, државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, директор КЦС Милика Ашанин, директор Ургентног центра Марко Ерцеговац, као и директори клиника и запослени у КЦС.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво