Читај ми!

Одбројавање до отварања нове куле Клиничког центра Србије

Ни током пандемије нису престајали радови на новој кули Клиничког центра Србије. За прву фазу издвојено је 69 милиона евра, а за другу ће се уложити 43 милиона евра. Гради се нови простор и купује нова опрема. Србија ускоро добија најсавременију здравствену установу, на коју се чекало дуже од пола века.

Реконструисани Клинички центар Србије имаће укупно 12 спратова са 86.000 квадрата простора, уз 59.000 квадрата реконструисаног простора у новој згради. Ту су и 34 операционе сале, 32 лифта.

"Прелази цео Ургентни центар, а од клиника – биће клинике за хематологију, гастроентерологију, кардиологију, грудну хирургију, за ендокрину, биће Одељење за фертилитет, Центар за трансплантиране и цео Ургентни центар, у новом простору и невероватним условима. Потпуно другачији систем организације, којим се дислоцирају од нехитних, 14 простора са савршеним условима за праћење. Да упоредимо, у старом Ургентном центру била су два места за реанимацију, овде ће бити 24", каже директор КЦС професор Милика Ашанин.

У новом простору, каже, биће 8 ангио-сала, то је дупло више  него раније, и све су на једном месту.

"Иза вас су операционе сале. Ја се не сећам да сам видео установу која има 11 сала у низу, ми ћемо имати још један низ, са осам, други још 10, укупно 34 операционе сале", каже директор Ургентног центра Марко Ерцеговац.

У новој кули биће 825 болесничких кревета, у јединицама интензивног лечења 231, у полуинтензивној 547, а у дневној болници 47 кревета.

"Желим да истакнем да ће наши пацијенти током лечења имати много боље и комфорне услове који нису постојали у нашем здравству. Овде имамо поред сваког кревета приступ кисеонику, поред сваког кревета монитор, ЕКГ, притисак, сатурацију. Уз сваку собу постоји и тоалет", наводи Ашанин.

У новој кули Клиничког центра и најсавременије магнетне резонанце, скенери, рендген кабинети и друга дијагностичка опрема. А пошто највише болујемо од кардио и цереброваскуларних болести, у новој згради и посебно опремљена Коронарна јединица и Јединица за збрињавање можданог удара.

На градњу и на изградњу КЦС чекало се деценијама, све је почело 70-их година прошлог века, а и на нови КЦС се чека предуго. Сада се одбројава до свечаног отварања и пријема првих пацијената.

"Ја бих вам рекао овако, моја мајка је један од пројектаната Клиничког центра седамдесетих година, ја мислим да је и та и многе генерације, као и моја поносна да улазимо у овакву зграду", рекао је Марко Ерцеговац.

Директор КЦС каже да ће се здравство у Србији гледати до градње новог КЦС и од градње новог.

"Толико много значе ови болнички капацитети, ови дијагностички капацитети, толико ће значити за све грађане Србије, ми смо и овако установа где се лечи и збрињавамо једну трећину грађана који нам долазе из унутрашњости", закључио је Милика Ашанин.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво