Читај ми!

Радио Београд пуни 97 година – и даље најутицајнија радио станица

На данашњи дан, 1924. године, Радио Београд почео је да емитује програм. У експерименталним емисијама инжењери Михајло Симић и Добривоје Петровић са предајника у Раковици емитовали су и концерте уз учешће певача Београдске опере. У знак сећања на прво емитовање, 1. октобар је и дан Радио-телевизије Србије.

Још мало па век. Радио Београд слави 97 година постојања. Архивско благо, модеран и квалитетан програм, најсавременија студијска опрема и дигитализована производња, чине га и даље најутицајнијом радијском станицом.

"Радио Београд је савремена радио станица која је у рангу, по техничкој опремљености и начину рада, великих европских радио станица које припадају јавним сервисима", каже Зорана Бојчић, директорка технике Радио Београда.

Главни и одговорни уредник Првог програма Радио Београда Срђан Бошковић подсећа да је пре 97 година, као најстарији електронски медији на Балкану, Радио Београду био сам у радио етру.

"Данас у конкуренцији са 334 радио-станице у Србији, ми, по свим истраживањима слушаности, имамо завидну слушаност и у самом смо врху", истиче Бошковић.

Недић: Радио Београд празнио улице 

Радио је у Београду, преко скоро једног века, био технолошко чудо, каже директор Радио Београда Милан Недић.

Подсећа да је Радио Београд имао своје златно време и између два светска рата, али и после Другог светског рата.

"Ако се присетимо, емисијa 'Време спорта и разоноде' празнила je улице Београда или 'Веселе вечери'. Угоститељи и кафеџије су били страшно љути на Радио Београд јер су сви били код куће и слушали емисије. То је златно доба, које је Радио Београд наставио да прати својим прилагођавањем", објашњава Недић.

Додаје да је Радио Београд данас модеран, саверемен, дигитализован медиј.

"Нисмо музеј радиофоније. И даље производимо 168 сати програма дневно. И даље се трудимо да будемо на услузи нашим слушаоцима и покушавамо да са њима успоставимо непосредну комуникацију", истиче директор Радио Београда.

Најмлађи програм Радио Београда 202 има више од пола века, Други програм више од шест деценија. И Дечја драмска група има више од 70 година.

Према речима Недића, тематски канали су настали из потребе да се богат фонд учини доступним слушаоцима.

"Имамо тематски канал 'Вртешка' који се слушају деца у Чикагу и Аустралији. Покушавамо да им дамо образовани елемент и да не забораве српски језик. Оно што карактерише тематске канале је жеља да буду слушани и да успоставе комуникацију преко РТС планете", наглашава.

"Радио Београд и на КиМ"

На питање каква је предајничка мрежа Радио Београда, Недић каже да дуго година није обновљена, те да је ове године реализован пројекат уз помоћ Владе Србије, пројекат РТС и Емисионе технике.

"Пројекат је вредан милион евра, то су значајна средства. Добили смо пет предајника у Суботици, на Црном врху код Јагодине, затим Јастребац, Копаоник и Бесна Кобила", каже Недић.

Истиче да су на Копаонику постављена два предајника, на Гобиљи и Панчићевом врху, што је значајно јер се Радио Београд до сада није чуо на КиМ.

"Ови предајници ће омогућити да се Радио Београд чује на целој територији Србије", истиче директор Радио Београда.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара