Отворена изложба истраживача Петнице

Министар Божидар Ђелић отворио изложбу Истраживачке станице Петница "Корак у науку", у Галерији Музеја науке и технике. Представљено 70 пројеката полазника те истраживачке станице.

У Галерији Музеја науке и технике министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић отворио је изложбу Истраживачке станице Петница "Корак у науку". На изложби је представљено 70 пројеката полазника те истраживачке станице.

Ђелић, који је и потпредседник Владе задужен за европске интеграције, рекао је да је то највећа изложба у Европи таквог типа и да показује да је научни рад у Србији у складу са међународним стандардима.

Министар је подсетио да су многи научници који сада раде у неким од европских земаља прошли кроз програме "Петнице" и додао да је важна мобилност младих и талентованих људи, а да је добро да у том погледу "постоји и веза са Србијом".

Ђелић је рекао да је Министарство за науку прошле године издвојило 13 милиона динара за ту истраживачку станицу, а да ће исто толико новца бити издвојено и ове године, можда чак и више.

"Нећемо дозволити да рад Петнице у 2010. години буде угрожен", навео је министар за науку и додао да је ове недеље потврђен финансијски споразум са Европском инвестиционом банком у износу од 200 милиона евра.

Економија знања стратешки значај за Србију 

Од тог новца, шест милиона евра биће намењено за Петницу, односно за одржавање инфраструктуре у наредних 18-24 месеца, истакао је Ђелић и додао да је од средстава Европске инвестиционе банке планирано и отварање Центра за популаризацију науке у Србији до 2012. године, и да ће и Петница ту имати своју испоставу.

Министар Ђелић је нагласио да су "економија знања и научни подмладак стратешки значај за Србију".

Председник Савета Петнице Марко Анђелковић, рекао је да је на изложби представљено 70 радова 103 млада аутора - полазника петничких програма у 2009. години, који су и похађали курсеве и семинаре те истраживачке станице.

Ти пројекти, према речима Анђелковића, покривају области друштвених, природних, техничких наука. Ђелић је најавио да ће за десетак дана почети нови семинари и курсеви за 2010. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво