Читај ми!

Мали Гаврило прославио први рођендан и напустио болницу у Будимпешти

Лекари у дечјој болници "Бетешда" поздравили су се са Гаврилом. Једногодишњи дечак из Крагујевца завршио је успешно генску терапију. После тога, провео је још неопходна три месеца у будимпештанској болници, коју је сада напустио. Гаврило, који болује од спиналне мишићне атрофије, у протеклом периоду показао је огроман напредак и свој први рођендан прославио је са лекарима и сестрама у болници.

За опроштај од Гаврила спремљена је торта. Истовремено, лекари и медицинско особље будимпештанске Дечје болнице "Бетешда" прославили су његов први рођендан, а два старија брата су га изненадили поклонима.

Дечачић из Крагујевца је 8. јуна добио генску терапију у Дечјој болници "Бетешда" и након тога је уследио огроман напредак.

Сада већ може да држи главу, седне, дохвати своје играчке и игра се њима, осим тога постао је много заинтересованији за околину. Ова субјективна опажања поткрепљују и објективни подаци.

"Прецизна мерења покретљивости због тога радимо делом онда када деца стигну до нас, и пре него што започну терапију леком, и сада смо их урадили поново након десет седмица и његови резултати су запањујуће добри, што је објективан податак, због тога што, када је стигао, имао је 34 поена, а сада премашује 54", истиче др Борбала Микош, медицински директор Дечје болнице "Бетешда" и водећи лекар тима који примењује лек "золгенсма".

Родитељи Гаврила Ђурђевића болницу напуштају са лепим успоменама, не само због ових резултата. Кажу, овде су склопили пријатељства за цео живот.

"Радују се заједно с нама сваком његовом опоравку, то се види, и то нама родитељима много значи. Коментаришем са супругом, баш смо задовољни, нисмо очекивали, стварно, могу рећи да стварно нисмо очекивали толико леп и пријатан и дочек, и однос према нама, и према Гаврилу, тако одлазимо из Будимпеште, из 'Бетешде', богатији за баш доста пријатељстава", прича Гаврилова мама Невена Ђурђевић. 

У Дечјој болници "Бетешда" до сада је лечено 16 деце оболеле од СМА1 (спиналне мишићне атрофије) и генерални директор установе сматра да је у Гавриловом случају третман био вероватно најуравнотеженији.

Каже да на веома доброј сарадњи може да захвали и са лекарима из Србије и родитељима.

"Упркос томе што је ово веома ризична интервенција, потребно је обратити пажњу на много тога, веома хармонично је успело и у томе је породица имала велику улогу, родитељи који су били веома спремни на сарадњу, и добре су биле реакције и, хвала Богу, и наш тим је веома добро утврдио све оне тачке на којима може да помогне", наглашава др Ђерђ Велкеи, генерални директор Дечје болнице "Бетешда".

Гаврила Ђурђевића сада чека два и по месеца рехабилитације, која ће се спроводити у једном будимпештанском центру.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се