Читај ми!

Mали Бошко стигао у Будимпешту на лечење

Осмомесечни Бошко Гуглета, који болује од ретке и тешке болести, спиналне мишићне атрофије тип 1, стигао је у Будимпешту где ће примити лек "золгенсма". За Бошка су пре три недеље прикупљена средства и данас је примљен у Мађарску дечју болницу где ће се лечити најскупљим леком на свету.

Мали Бошко је јутрос санитетским возилом стигао до болнице Бетешда. За третман оболелог дечака су средства прикупљена у кратком року, а много је помогло и што су родитељи Гаврила новац накнадно добијен од државе такође пребацили на Бошков рачун.

"После примања генске терапије, остаје најмање три месеца у Будимпешти, а ако буде потребе и више од тога. Терапија се прима једнократно, изгледа као најобичнија боца инфузије и траје сат и по времена, али после тога долази до разних компликација у метаболизму, и зато је он обавезан да сваки дан посећује лекара, вади крв, и ради физикалне и окупационе терапије", каже Јанко Гуглета, Бошков отац. 

"И даље не могу да верујем да смо дошли, ја сам јако срећна, јер смо овоме тежили, за ово смо се борили, овоме смо се надали, и искрено верујем да ће Бошко овде имати најбољу могућу негу и да ће се опоравити", истиче Бошкова мајка, Нађа Гуглета.

Нађа, мајка осмомесечног дечака истакла је да се није постављало питање да ли желе да дете добије третман у овој институцији у Будимпешти.

"Ми се нисмо двоумили када смо добили информацију каква је нега у Лос Анђелесу и каква је у Будимпешти,. Изабрали смо ову болницу, јер смо видели код Оливера како је био велики напредак након примања терапије, код Гаврила исто. И кућа нам је близу и то нам је било важно, а нега коју ова болница даје, била нам је најважнија", наводи Бошкова мајка.

"Бошко тренутно дише преко цеви и тубе, те је након контроле његовог стања први задатак да се постепено пређе на једноставније облике дисања", објаснила је докторка Борбала Микош, директорка дечје болнице Бетешда, водећи лекар тима "золгенсма".

"Надамо се на основу његове младости, као и на основу резултата код Оливера да ћемо то успети да решимо, али, наравно, нема гаранције. Зато сам рекла да ћемо само јако опрезно, малим корацима мењати облике и параметре дисања, смањивати их, како не би дошло до недостатка кисеоника, те постепено оптерећивати организам", нагласила је докторка Микош.

Додала је да, ако ово успе, дечаку ће бити потребно још неколико специјалистичких лабораторијских прегледа, и да ако и они дају добре резултате, Бошко би требало да добије генску терапију.

Бошко Гуглета бори се са спиналном мишићном атрофијом најтежег типа.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се