Читај ми!

На еУправи три нове услуге, електронским путем до уверења о (не)кажњавању

На порталу еУправа доступне су три нове услуге које омогућују да се са само неколико кликова електронски добије уверење да се против физичког и правног лица не води кривични поступак, као и да правно лице није осуђивано.

Нове услуге развили су Влада Србије, Министарство правде и Канцеларија за ИТ и еУправу са циљем да се грађанима олакша прибављање тих докумената.

Представљању услуге е-Уверење у Другом основном суду у Београду присуствовала је премијерка Ане Брнабић која је рекла да се увођењем нових услуга додатно олакшава живот грађанима и да држава треба да служи као сервис грађанима 24 сата сваког дана у години.

"Грађани више не морају да излазе са посла и чекају у редовима испред судова да би добили потребна документа, држава ће им у сваком тренутку пружити ту услугу", рекла је Брнабићева.

Нагласила је да је држава завршила огроман посао и да су нове услуге веома важне јер, како каже, унапређују ефикасност судства и упоредила то са значајем еРецепта у здравству.

"Овим се смањује административни и бирократски посао како би запослени у судовима могли да се бави и другим стварима и да тако подижу ефикасност правосуђа", навела је премијерка.

Омогућавање електронских услуга еУверења је важан корак у растерећењу већ преоптерећених судова и утичу на смањење гужви на шалтерима. Судови ће моћи време које уштеде захваљујући овим услугама да искористе за ефикасније решавање предмета и судских спорова, саопштила је Канцеларија за информационе технологије и електронску управу.

Уверење стиже у еСандуче или на адресу 

Директор те Канцеларије Михаило Јовановић је рекао да од данас, грађани и компаније против којих се не води кривични поступак неће више морати да посећују три различита шалтера судова да би добили ова уверења, него ће моћи на Порталу еУправа да их наруче и да их добију или у еСандуче или поштом на своју адресу.

"Ове услуге представљају још један пример у којој јавна управа излази у сусрет грађанима, бори се против препрека и труди да буде иновативна, бржа и прилагодљива. Електронска уверења о вођењу кривичног поступка и електронска уверења из казнене евиденције правних лица представљају најсофистицираније услуге еУправе јер грађани завршавају све послове са судовима путем интернета: од подношења захтева, електронског плаћања до пријема електронски потписаних уверења у еСандуче", рекао је Јовановић. 

Уверење о вођењу кривичног поступка представља документ којим се доказује да се против грађана (не) води кривични поступак и истрага пред основним, вишим судовима и јавним тужилаштвима, посебним одељењима за организовани криминал, Одељењем за ратне злочине и посебним одељењима за сузбијање корупције.

За захтев довољна регистрација на Порталу еУправа 

Тај документ је врло често потребно приложити у процесу запошљавања, продужавања визе и сл.

Да би се поднео захтев довољно је да грађанин буде регистрован корисник Портала еУправа и да је пријављен корисничким именом и лозинком, као и да након подношења захтева  електронски плати таксу на основу налога за уплату који ће се генерисати из система са јединственим позивом на број, а постоји и опција ослобађања плаћања уколико на исту остварујете право.

Након што уплата буде евидентирана, захтев се шаље надлежном суду који има рок од 8 дана да одговори на захтев. Сва уверења се шаљу у еСандуче, а уколико је грађанин на форми захтева означио да жели и штампани примерак уверења, исти може да преузме у надлежном суду. Грађанин се о свакој промени статуса свог захтева обавештем путем смс-а и/или имејла. 

Представљању услуге еУверење присуствовали су министарка правде Маја Поповић и председница Другог основног суда Татјана Јеремић.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво