Читај ми!

Писмо подршке бивших полазника и полазница "Петнице" жртвама

Након сведочења о сексуалном насиљу, објављеног у недељнику "Време", бивши полазници и полазнице Истраживачке станице "Петница" упутили су писмо подршке жртвама. Управо је ваш храбри иступ у јавност знак највеће подршке постојању институција каква ИС "Петница" треба да буде – а то су институције које негују научно и критичко мишљење и које штите своје чланице и чланове, наводи се у саопштењу.

"Ми, дугогодишње полазнице и полазници програма у Истраживачкој станици Петница (ИС Петница), њене сараднице и сарадници, бивше и садашње руководитељке и руководиоци, или краће Петничарке и Петничари, овим путем изражавамо безрезервну подршку младим женама које су храбро иступиле и поделиле искуства сексуалног узнемиравања и насиља које су доживеле у Истраживачкој станици Петница, као и онима које то још нису учиниле", наводи се у саопштењу.

Додаје се да им је жао што је место које је претендовало да буде оаза знања и слободе учинило тако мало да обезбеди сигурност и да заштити жртве.

"Жао нам је што сте морале саме да носите терет трауме свих ових година и што сте трпеле притиске да не изнесете своју причу јавно. Управо је ваш храбри иступ у јавност знак највеће подршке постојању институција каква ИС Петница треба да буде – а то су институције које негују научно и критичко мишљење и које штите своје чланице и чланове", истиче се у писму.

Према њиховим речима, велика је храброст и снага потребна да се изађе у јавност и проговори о преживљеном сексуалном и било ком другом облику узнемиравања и насиља.

"Када се то деси, наша је одговорност као чланова петничког колектива, али и чланова овог друштва, да вас подржимо у дељењу искустава, као и да се постарамо да се оно што вам се догодило више не понови", наводи се у писму.

Важно је истаћи, како се додаје, да је за насиље искључиво крив насилник, али такође треба јасно указати на улогу оних који су својим нечињењем помогли насилнику, упркос обавези и одговорности да гарантују за безбедност учесница и учесника.

"Чињеница да се насиље најчешће не дешава у мрачној улици, већ у фамилијарном окружењу, објашњава због чега је насиље некад тешко освестити, а затим му се и супротставити. Стога је круцијално да се заједнички бавимо преиспитивањем сопствене одговорности и препознавања неадекватних понашања и неблаговремених реаговања како би заједнички простори били једнако безбедни и пријатни за све", рекли су Петничари.

Нагласили су да је бројним генерацијама Петничарки и Петничара боравак у станици био од изузетне важности за даљи лични и професионални развој.

"Како бисмо очували такав простор критичког мишљења и будућим генерацијама, потребно је да Управа ИС Петница одговорно иступи и понуди јавно извињење свим жртвама, санкционише све умешане у објављене случајеве насиља, осмисли план образовних и превентивних активности којима ће се сличне ситуације спречити у будућности, те обезбеди механизме пријављивања насиља који штите жртве, пружају им адекватну помоћ и покрећу адекватне интерне процедуре. Жао нам је што нисмо више предузели раније. Стојимо уз вас, Петничарке и Петничари", наводи се писму Петничара и Петничарки.

Истражни органи били су јуче у "Петници" и почело је давање изјава, рекао је директор Истраживачке станице Никола Божић. Надам се да ћемо брзо добити сатисфакцију за жртве и да ће сви они који су виновници бити кажњени, поручио је Божић.

Претходно се, поводом случаја у Петници, огласила и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Михајловићева је у саопштењу навела да је тадашња управа Истраживачке станице знала шта се дешава и ништа није урадила, и уместо да решава проблем, она га је заташкавала.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара